William Shakespeare volgens Lois Potter

Hoewel weinig over het leven van William Shakespeare bekend is, heeft dat obstakel menig academicus er niet van weerhouden zijn biografie te schrijven. ‘So many books and so few facts,’ verzucht Lois Potter in haar overzichtsartikel van contemporaine Shakespeareliteratuur. Ze houdt daarin een pleidooi voor de wieg-tot-het-graf-benadering, die door de meesterlijke biografie van James Shapiro, 1599: A Year in the Life of William Shakespeare, enigszins ter discussie is komen te staan. Shaprio maakt zich al jaren sterk voor een andere aanpak: waarover men niet spreken kan, daarover moet men zwijgen. Hij stoort zich aan het teveel aan verbeelding, waarmee de zwarte gaten in het curriculum vitae van William Shakespeare wordt opgevuld. Anonymus, de biopic van Roland Emmerich uit 2011, waarin Shakespeare wordt voorgesteld als een fraudeur die geen letter geschreven heeft, doet Shapiro af als ‘a new low for Hollywood’. Concentreer je op de periode uit het leven van Shakespeare die wel kenbaar is, de eerste vijf jaar van zijn schrijverschap in Londen, ‘the key to what made Shakespeare Shakespeare,’ luidt zijn devies.

Lois Potter ziet dat anders. Moderne benaderingen binnen de (materiële) cultuurgeschiedenis kunnen wel degelijk een nieuw licht werpen op het bestaan van William Shakespeare. Vragen die vroeger niet gesteld werden, komen nu wel aan de orde; de epidemische groei van ‘micro-facts’ die het wetenschappelijk onderzoek naar Shakespeare blijft opleveren, maken Potter minder sceptisch dan Shapiro over de mogelijkheid het leven van de man in kaart te brengen.

Onlangs verscheen van haar hand The Life of William Shakespeare. A Critical Biography. Daarin aandacht voor de veelal verontachtzame literaire en historische context van zijn oeuvre: met wie werkte William Shakespeare samen, welke tijdgenoten las hij en hoe hebben al die contacten zijn werk beïnvloedt? Ze is, kortom, op zoek naar ’the secret springs of poetic inspiration.’ Russel McDonald is in The ­­Times Literary Supplement buitengewoon enthousiast over het boek : ‘Her achievement lies in her catholicity, her simultaneous commitment to matters personal, historical, theatrical, literary, cultural. She exhibits an absolute command of the available facts, a lifetime’s acquaintance with the works gained in teaching and play going, an unparalleled familiarity with theatrical history from 1567 to the present, and a talent for connecting the fictional and the actual.’

The Life of William Shakespeare. A Critical Biography
Lois Potter
Uitgeverij John Wiley & Sons Inc
ISBN 9781118281529
Verschenen april 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 25,99)
Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 70,99)

Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in