Temple Grandin en de lof van het autisme

I used to think that stupidity was the cause of people not being able to see things that were obvious to me. Today I realize it was not stupidity; it is just a different way of thinking. Temple Grandin

Volgens haar vader was ze achterlijk, dus wilde hij haar in een tehuis stoppen. Hij wist niet wat autisme was. Haar moeder legde zich niet neer bij dat lot en zocht de beste scholen en therapeuten voor haar uit. Temple Grandin leerde van haar handicap haar grootste kracht te maken. Tegenwoordig is ze hoogleraar dierwetenschappen aan de Universiteit van Colorado. Volgens eigen zeggen heeft ze het zenuwgestel van een opgejaagd dier, hetgeen haar in staat stelt in één oogopslag te observeren wat er mankeert aan een stal of een weide. Ze ziet wat anderen niet zien. Zoals die schaduw, die op een vervaarlijke afgrond in een lieflijk vlakke bodem lijkt. Of dat wapperende hemd aan het prikkeldraad. ‘She can instantly see what’s bothering the animals—and often the same thing is bothering her, too,’ merkt haar biografe Sye Montogomery op.

Grandin heeft zich alles behalve tot een militante dierenactiviste ontwikkeld. If you can’t beat them, join them. Ze heeft zich gespecialiseerd in industriële vormgeving voor de vleesverwerkende industrie. Mensen kan ze niet in planteneters veranderen. Dieren kan ze wel de angst besparen die met de slacht gepaard gaat. ‘The worst thing in the world to an animal is not pain, but fear,’ aldus Montgomery. De veehandelaren zaten bepaald niet op de komst van Temple Grandin te wachten. Tijdens een bezoek aan een ranch besmeurden zij haar auto met slachtafval. Temple Grandin zette de ruitenwissers aan en kwam de volgende dag terug.

Temple Grandin: How the Girl Who Loved Cows Embraced Autism and Changed the World
Sy Montgomery
Uitgeverij Houghton Mifflin Harcourt
ISBN 9780547443157
Verschenen april 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in