Norman Mailer, van nebbisj tot macho

Als tiener was Norman Mailer een “nebbisj”, een verlegen, teruggetrokken Joods jongetje dat opgroeide in Brooklyn, modelvliegtuigjes bouwde en doodsbenauwd was voor de Ierse kinderen in zijn straat. Wat stond hem anders te doen dan – in het voetspoor van Ernest Hemingway – de grootste macho te worden van de Amerikaanse literatuur? Net als Hemingway had hij een oorlog nodig om zijn naam te vestigen. Hij maakte fictie van zijn ervaringen in de Pacific, al diende hij nooit aan het front. The Naked and the Dead, verschenen in 1948, stond 62 weken in de bestsellerslijst van The New York Times, waarvan 11 weken op plaats 1.

The Naked and the DeadDaarna maakte Norman Mailer vooral fictie van zijn schrijverschap. Hij groeide uit tot een celebrity, die in zijn leven meer dan zevenhonderd interviews gaf, regelmatig op de beeldbuis verscheen en bij de dood van Hemingway vooral ontdaan was over het feit dat The New Yorker nog niet om zijn commentaar had gevraagd. Hij schreef tien romans na The Naked and the Dead, maar wist nooit meer de faam te bereiken van zijn eersteling. Met The Executioner’s Song uit 1979 kwam hij nog het dichtst in de buurt.

Norman Mailer. A Double Life van J. Michael Lennon gaat vooral over de schrijver als celebrity – de legendarische gewelddadigheid van Mailer, zijn drank- en drugsprobleem, de zes huwelijken en talloze verhoudingen. Een schrijverschap ook dat zijn wasdom uiteindelijk in de journalistiek zou vinden. Mailer was de rapporteur van de Amerikaanse roem. Zijn New Journalism over Marilyn Monroe en Mohammed Ali, evenals die van historische gebeurtenissen als de mars op het Pentagon in de hoogtijdagen van de Anti-Vietnamdemonstraties, staat nog als een huis.
Bepaald geen saai leven. Wie zou nog aan schrijven toekomen?

Norman Mailer. A Double Life
J. Michael Lennon
Simon & Schuster Ltd
ISBN 9781847376725
Verschenen november 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 30,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in