Was Richard Nixon de Donald Trump van de jaren zeventig? Menig politiek commentator in de Verenigde Staten durft de vergelijking aan. Net als Trump had Nixon een broertje dood aan de pers. (āThe press is the enemy,ā leerde Nixon zijn medewerkers: āWrite that on the blackboard 100 times and never forget it.ā). Net als Trump beriep Nixon zich voor zijn mandaat op de āzwijgende meerderheidā. (Hij verzon het begrip toen het land verscheurd werd door de protesten over de Vietnamoorlog, en de rellen na de moord op Martin Luther King en Robert Kennedy. De zwijgende meerderheid wilde ‘law and order’, en daar ging hij voor zorgen). Zijn oneliners over bepaalde minderheden komen aardig overeen met de tweets van Donald Trump, al heeft Nixon zijn 48 karakters over Afro-Amerikanen nooit in het openbaar uitgesproken. āMost of them basically are just out of the treesā, aldus Nixon.
Net als de verkiezing van Trump is ook die van Nixon door een politiek schandaal omgeven dat zijn weerga niet kent. In verschillende biografieƫn van Nixon is al eerder de suggestie gewekt dat hij in 1968 de vredesonderhandelingen tussen Zuid- en Noord-Vietnam willens en wetens heeft gesaboteerd, opdat zijn democratische tegenstander Hubert Humphrey niet de politieke vruchten zou plukken van een eventueel vredesakkoord in Parijs. (Humphrey was vice-president in de regering van Lyndon B. Johnson, die zich vanwege het debacle in Vietnam niet verkiesbaar had gesteld voor een tweede termijn). Nixon riep de Zuid-Vietnamezen op het akkoord tot na de verkiezingen uit te stellen. Hij zou voor betere voorwaarden dan de Democraten zorgen, beloofde hij.
Toen de FBI Lyndon B. Johnson op de hoogte stelde van de Republikeinse malversaties, vond hij het bewijs te mager om Nixon aan de hoogste boom op te knopen. (Bij wijze van spreken uiteraard, het hoogverraad ā want dat is het als een Amerikaanse burger in de vredesbesprekingen van zijn regering intervenieert ā zou Nixon wel een fikse gevangenisstraf hebben opgeleverd). Zelfs een doorgewinterde vos als Johnson kon het zich niet voorstellen. Zou een presidentskandidaat voor zijn politieke gewin moedwillig de levens van Amerikaanse soldaten op het spel zetten?
In Richard Nixon. The Life antwoordt John Farrell met een volmondig ja. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat hij uit de archieven de smoking gun heeft opgediept. Bob Haldeman, de naaste medewerker van Nixon, kreeg de opdracht āto monkey wrenchā het vredesinitiatief. Zo staat het letterlijk in de notulen van Haldeman, die van de vergadering van 22 oktober 1968. Humphrey zat Nixon volgens de polls op dat moment op de hielen.
Er moest iets gebeuren.
Tussen 1969 en 1975 zouden nog meer dan 21 duizend Amerikanen sneuvelen in Vietnam. Het leed van het Vietnamese volk is niet te overzien.
Athenaeum Boekhandel publiceerde een leesfragment op zijn website.
Richard Nixon. The Life
John Farrell
Random House USA Inc
ISBN 9780385537353
Verschenen in april 2017
Bestelinformatie
Koop bij Athenaeum Boekhandel
Bestel hier als hardcover bij Athenaeum Boekhandel (ā¬ 39,50)
Bestel hier als hardcover bij bol.com (ā¬ 32,99)
Bestel hier als ebook bij bil.com (ā¬ 28,66)