Nieuwe biografie van Charles Manson

Charles Manson bestudeerde in de gevangenis het boek uitentreuren: How To Win Friends And Influence People, het eerste zelfhulpboek dat Dale Carnegie in 1936 publiceerde. Het management van zijn penitentiaire inrichting hoopte dat de wijze lessen van Carnegie hielpen bij de reclasserig van hun gevangenen. Carnegie beloofde zijn lezers geen windeieren. ‘Increase your influence, your prestige, your ability to get things done.’

Precies dat wilde Manson. Toen hij in 1967, net weer op vrije voeten, naar Haight-Ashbury afreisde – het mekka van de hippiecultuur in San Francisco – was hij er klaar voor. Hij maakte zich de plattitudes van de ‘Summer of love’ eigen, speurde als een roofdier naar de ‘slippies’, meisjes ‘who were cracked, but not broken’ en paste de wetten van Carnegie toe. ‘The trick was to make them love you and fear you at the same time,’ aldus Jeff Guinn in The Life and Times of Charles Manson. De ‘street guru’ trok met zijn volgelingen naar een verlaten ranch in Death Valley en leerde hen dat de White Album van The Beatles niets minder was dan een gecodeerde aankondiging van het Armageddon. Er was een rassenoorlog op komst, waarin de zwarten af zouden rekenen met de ‘piggies’, de geprivilegieerde blanken die zich schuil hielden in hun riante villa’s in Beverly Hills en Bel Air. The Family, zoals Manson zijn groep doopte, zou uiteindelijk de wereldheerschappij veroveren, want voor leiderschap waren de zwarten te dom – Manson is tot op de dag van vandaag een onverholen racist.

In de nacht van 8 op 9 augustus hielpen de volgelingen van Manson het lot een handje. Vier van hen drongen het landhuis van Roman Polanski en Sharon Tate binnen en slachtten op beestachtige wijze de hoogzwangere vrouw van de Poolse regisseur en vier van haar gasten af. Met het bloed van de slachtoffers bekladden ze de muren met teksten als ‘pigs’ en ‘Healther skelter’ (een spelfout). Die slogans moesten suggereren dat de black panters op het landgoed huisgehouden hadden. Een dag later vermoordden leden van the Family zakenman Leno LaBianca en diens vrouw Rosemary op soortgelijke wijze.

Het verhaal is eerder verteld door Vincent Bugliosi, de openbare aanklager in de Tate-LaBianca case. Helter Skelter (1974) geldt nog steeds als een hoogtepunt in het genre van de True Crime. Jeff Guinn heeft met zijn nieuwe biografie van Charles Manson heel wat toe te voegen aan het relaas van Bugliosi. Hij interviewde de zus van Charles Manson, die voor het eerst bereid was over haar broer te praten, en slaagde erin met haar hulp de leugens te ontrafelen die Manson over zijn jeugd heeft verteld. Manson was bepaald geen verschoppeling der aarde, maar een kind van wie gehouden werd – een kind ook dat zich al op jonge leeftijd tot een meesterlijke manipulator ontpopte. Dat kwaad probeert Guinn in deze biografie tot op het bot te ontrafelen.

Manson. The Life and Times of Charles Manson
Jeff Guinn
Simon & Schuster
ISBN 9781451645163
Verschenen augustus 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 18,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in