Michael Douglas, het zoontje van

Marc Eliot stelt een belangrijk gegeven centraal in zijn biografie van Michael Douglas: hij is de zoon van Kirk Douglas. Michael Douglas brak door als het hulpje van Karl Malden in The Streets of San Francisco, produceerde One Flew Over the Cuckoo’s Nest en The China Syndrome (in beide films speelt zijn vriend Jack Nicoholson de hoofdrol) maar ook na die prestaties was hij nog steeds het zoontje van. We kunnen Michael pas begrijpen als we Kirk begrijpen, aldus Marc Eliot. Vandaar dat hij een minibiografie heeft opgenomen van de Russisch-joodse emigrantenzoon Issur Danielovitch, die het van snackverkoper en krantenjongen in New York tot steracteur in Hollywood bracht. Michael heeft erg zijn best moeten doen om onder de schaduw van die Issur Danielovitch, zoals Kirk Douglas in werkelijkheid heet, vandaan te komen. Dat lukte hem pas met zijn typecasting van de middelbare blanke Amerikaan, die belaagd wordt door labiele vrouw, met wie hij al dan niet een slippertje heeft gemaakt, zodat hij zijn gezin moet beschermen tegen de moordlust van de dame in kwestie (Fatal Attraction, Basic Instinct, Disclosure). Een rol die hem op het lijf geschreven lijkt te zijn. In 1992 liet Michael Douglas zich opnemen in een privékliniek, in een ultieme poging zijn huwelijk met Diandra Luker te redden, want die had genoeg van zijn ‘sex addiction’.

Toen vader Kirk van de afkickpoging hoorde, barste hij in lachen uit: ‘What’s wrong with sex addiction? I’ve been addicted to sex my whole life!’ Nee, het valt niet mee om de zoon van Spartacus te zijn.

Met Catherine Zeta-Jones schijnt Michael Douglas wel gelukkig te zijn, al blijft zijn leven er eentje van ups en downs. Toen het stel tien jaar getrouwd was, hebben zij hun ‘wedding vows’ hernieuwd uitgesproken, wat Michael ook moest sterken in zijn strijd tegen kanker: in 2010 werd een tumor in zijn keel ontdekt. Het familiedrama zet zich intussen voort:  Cameron Douglas, zijn zoon uit het eerste huwelijk, werd vanwege drugshandel tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Michael Douglas bekende publiekelijk, ten faveure van de jongen, dat hij nogal een ‘shitty father’ is geweest.

Marc Eliot, journalist van The New York Times, schreef eerder biografieën van James Stewart, Cary Grant, Walt Disney en Steve McQueen.

Michael Douglas. A Biography
Marc Eliot
Uitgeverij Random House Usa Inc
ISBN 9780307952363
Verschenen september 2012

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in