Johnny Depp ziet Abraham

Johnny Depp speelde leadgitaar in het punkbandje The Kids toen Nicolas Cage, het ex-vriendje van zijn toenmalige vrouw Lori Allison, hem voorstelde aan zijn agent. Hij debuteerde in A Nightmare on Elm Street, maakte furore als junior cop in 21 Jump Street, een televisieserie van Fox Network, maar hield het na drie seizoenen voor gezien. ‘I thought to myself, is this Kajagoogoo? Is it A-Ha? Because it sure ain’t the Clash, it ain’t Iggy, and it ain’t Bowie. I knew it was wrong – it was a lie.’ Depp spiegelde zijn filmcarrière nog steeds aan zijn muzikale ambities. Hij zou voortaan alleen nog maar rollen spelen waar hij zich goed bij voelde. Tim Burton gunde hem de rol van Edward Scissorhands, John Waters contracteerde hem voor Cry, Baby. Maar met het grootste gemak liet Johnny Depp de miljoenencontracten aan zich voorbij gaan. Hij zei nee tegen Titanic, Interview with the Vampire en Speed van Jan de Bont. Hollywood kon zijn eigenzinnigheid niet altijd appriciëren. Terry Gilliam had nog maar 15 miljoen dollar voor zijn megaproject Good Omen van de studiobonzen nodig, de rest had hij in Europa bijelkaar geschraapt. Gilliam meende goede sier te maken met Johnny Depp in zijn cast. ‘Johnny Depp’, verzuchtte de bonzen, ‘he makes those European art films.’ Einde project.

Depp verbaasde vriend en vijand toen hij ja zei tegen de Walt Disney Studios voor zijn eerste Pirates of the Caribbean. Hij maakte de film voor zijn ‘ kiddies’, dochter Lily-Rose en zoon John Christopher uit zijn huwelijk met Vanessa Paradis, want in zijn jeugd was hij gek op piratenfilms. Dat plezier gunde hij zijn kroost ook. Depp modelleerde Jack Sparrow naar Keith Richard, een eigen vondst waarmee hij de producers enigszins in verlegenheid bracht. Het moest wel een familiefilm blijven.  Het project bracht 652 miljoen dollar in het laadje, vooral dankzij de onvergetelijke rol van Johnny Depp als Jack Sparrow.

Steven Daly schreef Johnny Depp. A Retrospective. De biografie is gelardeerd met de nodige foto’s , in zwart-wit en kleur, en grijpt terug op de verschillende interviews die Daly als reporter van Vanity Fair met de acteur gedurende zijn loopbaan heeft gehad. Een mooie terugblik, nu de acteur vijftig is geworden.

Johnny Depp. A Retrospective
Steven Daly
Uitgeverij Insight Editions
ISBN 9781608872596
Verschenen juni 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 34,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in