Horst Buchholz, de Duitse Dean

Voor onze oosterburen was hij het Duitse equivalent van James Dean, zeker na zijn hoofdrol in Die Halbstarken , de Rebel without a Cause van eigen bodem. Horst Buchholz had nog iets anders met Dean gemeen: hij was biseksueel. Buchholz groeide in de jaren vijftig uit tot een tieneridool dat aan de wand van menige meisjeskamer prijkte. Na zijn succes in The Magnificent Seven lonkte Hollywood. Zijn coming out stelde hij nog even uit.

Als twaalfjarige overleefde Horst Buchholz de oorlog maar ternauwernood. Tijdens de Kinderlandverschickung in 1945 werd zijn trein gebombardeerd. Honderden kinderen kwamen om, Buchholz wist de dans te ontspringen. Toen hij zich bij zijn ouders in het platgebombardeerde Berlijn vervoegde kwam hij tot de ontdekking dat zijn vader niet zijn echte vader was. En dat men ook niet op zijn thuiskomst zat te wachten. Buchholz nam de benen. Het theater en de film werden zijn redding. Evenals Wenzel Lüdecke, producent van Die Halbstarken, met wie Buchholz een relatie kreeg.

In 1958 trouwde Buchholz met de Franse actrice Myriam Bru. Tijdens een dubbelinterview, enkele maanden na de bruiloft, zegt ze: ‘Du bist für mich total durchsichtig, ich kenne dich in- und auswendig’. Na zijn dood in 2003 komt ze op die uitspraak terug: ‘Ich habe ihn nie gekannt.‘ Gedutzt hebben ze elkaar nooit; als je elkaar met ‘u’ aanspreekt, is het moeilijk ruzie maken.

Zoon Christopher Buchholz zou pas in de jaren tachtig, tijdens filmopnamen in Tel Aviv, de homoseksuele kant van zijn vader ontdekken. ‘Da sah ich, wie mein Vater einen jungen Mann ansprach und mit ihm in der Ecke verschwand. Ich dachte nur. Ach so…’ Hij heeft louter liefdevolle herinneringen aan zijn vader. ‘Er hat mir viel Humor gegeben, einfach Freude am Leben, einfach Freiheit, Offenheit. Das ist einfach da und das kommt von ihm und meiner Mutter natürlich. Ich meine, dass ein Deutscher eine Jüdin, die ihren Vater im KZ verloren hat, das die zusammenkamen, ist schon damals ein Wunder.’ Geen liefdeloos huwelijk dus, wel degelijk een ‘Gefühlsehe’, aldus Chistopher, al kon Bru maar moeilijk accepteren dat er ook mannen in het leven van haar echtgenoot waren. Ze zijn nooit van elkaar gescheiden, al werd ze uiteindelijk door hem verlaten, vanwege een liefdesrelatie met een man. 

Christopher Buchholz maakte in 2005 een documentaire over zijn vader. Nu ligt de biografie van Werner Sudendorf op de schappen: Verführer und Rebell. Horst Buchholz – Die Biografie.

Verführer und Rebell. Horst Buchholz – Die Biografie
Werner Sudendorf

Uitgeverij Aufbau Verlag Gmbh
ISBN 9783351027636
Verschenen maart 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 25,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in