Hedy Lamarr, mooiste vrouw van de wereld

Volgens Max Reinhardt, die haar in 1914 ontdekte, was ze de mooiste vrouw van de wereld. In 1933 shockeerde ze het bioscooppubliek met de eerste naaktscene in een reguliere speelfilm: Ekstase (een Tsjechische productie) van Gustav Machatý. De titel had betrekking op het orgasme dat in de film van haar gezicht was af te lezen. Vier jaar later sloeg Hedwig Kiesler, zoals Hedy Lamarr in werkelijkheid heette, op de vlucht voor haar fasticoïde echtgenoot, de Joodse wapenfabrikant Friedrich Mandl. Hij was zo pathologisch jaloers dat hij zijn vrouw bij voorkeur opsloot in hun kasteel in Schwarzenau (Oostenrijk). Ze ontsprong als Jodin met die vlucht ook de Anschluss die zich een jaar later zou voltrekken.

Hedy Lamarr

Op het schip dat haar naar de Verenigde Staten voer, de Normandie Liner, leerde ze MGM-baas Louis B. Mayer kennen, die haar meteen contracteerde voor zijn fimstudio. Ze speelde met de leidende Hollywoodacteurs van dat moment: Clark Gable, Spencer Tracy en John Garfield. Behalve mooi, was Lamarr ook nog eens tamelijk briljant. Op de set van Ziegfried Girl , een musical met Judy Garland en James Stewart, spendeerde ze haar vrije tijd aan het uitvinden van het Frequency Hopping Spread Spectrum. Daarmee konden de geallieerden radiogestuurd torpedo’s door Duitse oorlogsschepen jagen, een techniek die het huidige Wi-Fi mogelijk maakte. Die hersenkraker bracht de broodnodige afwisseling in het nogal oppervlakkige bestaan van Hollywooddiva. ‘Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid,’ placht Lamarr te zeggen. Een bestaan dat ze node zou missen toen Hollywood haar eenmaal had afgedankt. Lamarr werd opgepakt voor winkeldiefstal, raakte verslaafd aan amfetamine en leidde een buitengewoon troosteloos bestaan tot aan haar dood in 2000.

Van Hedy Lamarr is onlangs een Duitstalige biografie verschenen, een gezamenlijk project van de Hamburgse journalist Jochen Förster en Anthony Loder, een zoon van Hedy Lamarr. Loder, die aan kanker lijdt, zocht een co-auteur voor het verhaal van zijn moeder. Het was zijn levenslange obsessie dat op schrift te stellen. Tegenover Förster bekende hij: ‘Ihr Sohn zu sein, hat mich ein Leben lang verfolgt.‘

Hedy Darling. Hollywood-Ikone. Technik-Pionierin. Gefallener Stern
Jochen Förster, Anthony Loder
Ankerherz Verlag
ISBN 9783940138255
Verschenen oktober 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 32,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in