Cixi, de keizerin-weduwe volgens Jung Chang

Jung Chang, auteur van Wilde Zwanen en Mao, het onbekende verhaal, heeft een nieuwe biografie aan haar oeuvre toegevoegd. In Empress Dowager Cixi. The Concubine Who Launched Modern China schetst ze het levensverhaal van  de keizerin-weduwe die in de laatste fase van het Qing-era (1614-1911) de grote kracht werd achter de modernisering van China.

Cixi (Tz’u-hsi), geboren in 1835, betrad als uitverkorene van keizer Xianfeng de Verboden Stad. Ze was één van zijn concubines die, ondanks haar eenvoudige komaf en semi-analfabetisme, de kunst van de intrige verstond. In 1861, na de dood van Xianfeng, wist ze via een coup haar zoon Zaichun (op dat moment vijf jaar oud) op de troon te krijgen. Achter de schermen – letterlijk, de vrouwen aan het hof werden door een zijden laken afgeschut van de troon – groeide ze tot haar dood in 1908 uit tot het werkelijke centrum van de macht in China. In die periode ging ze diplomatieke betrekkingen met het westen aan, was ze verantwoordelijk voor de aanleg van een spoorwegnet, introduceerde ze de telegrafie en stond ze aan de basis van een modern onderwijssysteem in China. Cixi was een voorvechtster van vrouwenrechten: het verbod op voetinbinding is van haar hand en ze stelde de scholen voor meisjes open.

Jung Chang beschrijft de keizerin-weduwe als een vrouw van het gezonde verstand, beschikkend over een grote dosis ‘intuitive intelligence’, die haar in staat stelde in het keizerlijke paleis een uitzonderlijke positie te verwerven. Empress Dowager Cixi is zeker geen hagiografie. Om aan het hof te kunnen overleven moest Cixi over lijken gaan, wat ze onomwonden deed, maar Jung Chang heeft wel degelijk een revisionistische visie op Cixi gepresenteerd. In de communistisch getinte historiografie werd de keizerin-weduwe veelal als een konkelende hoerenmadam gepresenteerd, wars van iedere vorm van modernisering of openstelling van China. Dat beeld heeft Jung Chang bijgesteld.

Empress Dowager Cixi. The Concubine Who Launched Modern China
Jung Chang
Knopf
ISBN 9780307271600
Verschenen oktober 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 19,49)
Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 24,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in