Charlie Parker in een biografie van Stanley Crouch

“Charlie Parker wanted to be more than good; he wanted to be different.” Stanley Crouch, éminence grise onder de Amerikaanse jazzkenners, heeft het eerste deel van zijn biografie van Charlie Parker gepubliceerd, waaraan hij meer dan dertig jaar heeft gewerkt. Kansas City Lightning gaat niet alleen over de jeugd van Charlie Parker, die zich afspeelde in het door depressie geteisterde midwesten van Amerika, maar ook over de geschiedenis van de Afro-Amerikanen in de eerste helft van de twintigste eeuw, de ontwikkeling van de jazz en de bijdrage die Parker daaraan met bebop geleverd heeft. Hoewel hij slechts 34 jaar oud geworden is, heeft Charlie Parker de geschiedenis van de jazz voorgoed veranderd.

Zijn eerste altsaxofoon kreeg hij van zijn moeder, Addie Parker, die haar zoon op het hoogtepunt van de Great Depression in merkkleding van JB Simson stak, al moest ze daar vreselijk voor bloeden. Zij wilde dat haar zoon een middle-class uitstraling had, al was ze zo arm als een kerkrat. Ze scheidde van haar alcoholische man, toen Charlie acht was. Tijdens zijn eerste jamsessies werd Parker van het toneel gehoond, wat in een uiterst gedisciplineerd arbeidsethos resulteerde: Parker oefende 10 à 15 uur per dag. Kansas City was het mekka van de jazz, een oord waar “everybody was looking for fun, for a vacation from Depression conditions, for a thrill and a laugh,” aldus Crouch. Lieden als Buster Smith – de latere mentor van Parker – en Count Basie zochten hun broodwinning met name in het midwesten van Amerika, met de Kansas City Jazz namen ze afstand van de typische big band tune en ontwikkelden ze een stijl die de latere bebop mogelijk maakte. Na een optreden van Lester Young wist Charlie Parker wat hij wilde worden: een ‘melody maker’, liefst met de snelheid van het licht.

Stanley Crouch heeft voor dit eerste deel van zijn monumentale biografie heel wat interviews afgenomen, onder andere met Rebecca Ruffin, buurmeisje, jeugdvriendin en eerste vrouw van Charlie Parker. Zij was in staat om over de jeugd van Parker te verhalen, de relatie met zijn moeder en zijn obsessieve oefendiscipline, die hij moeiteloos met een behoorlijke tuchteloosheid op de andere terreinen van het leven wist te combineren. Parker was al vroeg in zijn leven drugsverslaafd. Zijn eerste huwelijk offerde hij op aan zijn talent. “Rebecca, you are a good person … I love you. But I believe I could become a great musician if I were free … Please free me, Rebecca.”

Kansas City Lightning. The Rise and Times of Charlie Parker
Stanley Crouch
Harper
ISBN 9780062005595
Verschenen september 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 23,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in