Bloomsbury en de kunst van de herinnering

E.M. Forster voelde zich tijdens zijn eerste bijeenkomst van de Memoir Club bepaald niet op zijn gemak.

“I don’t think those people are little; but they belittle all who come into their power unless the comer is strong, which I am not. Great as is my admiration for the Club, I shall resign, I think,”

schreef hij in zijn dagboek. Hij was de vreemde eend in de bijt, er later bij gekomen.
Molly MacCartthy dacht in eerste instantie aan de oorspronkelijke leden van de Bloomsbury Group, toen ze met het idee kwam van een soiree die in het teken van de memoires zou staan. Lieden als Leonard en Virginia Woolf, Clive and Vanessa Bell, Duncan Grant, Roger Fry and Maynard Keynes. MacCartthy hoopte dat de geest van Bloomsbury haar man Deshmond MacCartthy zou aansporen om eindelijk eens zijn memoires te voltooien. Door de oorlog hadden de “Bloomsburies” elkaar uit het oog verloren, al diende geen enkel mannelijk lid van de groep aan het front. Leonard en Virginia Woolf brachten de oorlog in Richmond door, de Bells in Sussex. De oorlog had hen veranderd en een schisma in hun levens aangebracht. Er was een toen en nu, een hier en daar. Er was de noodzaak tot herinneren – etymologisch: “weer inneren, opnieuw innemen.” De tijd was rijp voor autobiografische fictie.

Forster bleef, ondanks zijn frustraties over het lidmaatschap. De invloed van het gezelschap op zijn schrijven is groot, zo maakt Stanford Patrick Rosenbaum duidelijk in The Bloomsbury Group Memoir Club. Zoals het een degelijke club betaamt, waren er spelregels. “No one has the right to be shocked or aggrieved by what is said.” En van de contribuanten werd absolute eerlijkheid verwacht. In dit gezelschap verhaalde Virginia Woolf voor het eerst van haar halfbroer George Duckworth. Hij was niet alleen een “father and mother, brother and sister to those poor Stephen girls; he was their lover also.” Forster deelde zijn homo-erotische bekentenissen met de leden van de groep en vond een gewillig gehoor voor zijn Maurice, dat pas in 1971 in druk zou verschijnen.

Rosenbaum, de eminent grice van het onderzoek naar de Bloomsbury Group, overleed kort voor voltooiing van The Bloomsbury Group Memoir Club. James M. Haule annoteerde het boek en schreef een inleiding.

The Bloomsbury Group Memoir Club
S. P. Rosenbaum, James M. Haule
Palgrave Macmillan Ltd
ISBN 9781137360359
Verschenen januari 2014

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 25,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in