Barbra Streisand: Hello, Gorgeous

‘Too ugly,’ vond producer David Merrick, toen Barbra Streisand werd voorgedragen voor het bijrolletje van Miss Marmelstein in de musical I Can Get It for You Wholesale. Toch werd het haar debuut op Broadway. Ze schitterde naast Elliott Gould, met wie ze in 1963 zou trouwen. Een jaar later stond ze als Fanny Brice in Funny Girl op de planken, een rol waarmee ze wereldfaam zou verwerven.

William Mann concentreert zich in zijn biografie van Barbra Streisand op de beginjaren van haar carrière, de periode 1960-1964. Ze verliet haar armoedige bestaan in Brooklyn, in de volle overtuiging dat ze het aan de overzijde van de East River helemaal zou gaan maken. Van haar moeder Diana, gefrustreerd door haar eigen mislukte zangcarrière, ondervond ze weinig steun; haar vader overleed toen ze achttien maanden oud was. Haar stiefvader, die haar ook lelijk noemde, verwaarloosde haar. Ambitieus, eigenzinnig en – in het diepst van haar wezen – intens verlegen weigerde ze de ‘nose job’ of welke chirurgische correctie dan ook. Ze representeerde een andere schoonheid dan die van Audrey Hepburn of Doris Day, waarmee de Amerikanen de jaren vijftig doorgekomen waren. Mann, die eerder schreef over Katharine Hepburn en Elizabeth Taylor, probeert vooral het fenomeen Streisand te verklaren. Hello, Gorgeous is allesbehalve een tabloid biografie – die zijn er al genoeg van La Streisand – maar een serieuze poging haar sterrenstatus in de culturele context van haar tijd te plaatsen.

De biografie is in de Verenigde Staten goed ontvangen. ‘Many books have been written about Streisand but few, if any, put readers as close to the subject as Mann does,’ merkt Howard Cohen in The Miami Herald op. Mann schreef  ‘a novelized biography notable for its breadth of detail and fair-mindedness’, vindt James Gavin in The New York Times.

Hello, Gorgeous. Becoming Barbra Streisand
William J. Mann
Uitgeverij Houghton Mifflin Harcourt
ISBN 9780547368924
Verschenen oktober 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 27,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in