40 jaar na Watergate: wie is Deep Throat?

In All The President’s Men, de verfilming van Alan J. Pakula uit 1976 van het Watergate-schandaal, zijn het de spannendste scènes van de film: Bob Woodward, gespeeld door Robert Redford, ontmoet in unheimische parkeergarages de mol in het Witte Huis, codenaam Deep Throat, die buitengewoon nerveus over de  inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische Partij verhaalt. Carl Bernstein en Bob Woodward publiceerden de onthullingen in The Washington Post. Ze leidden tot het aftreden van Richard Nixon  op 9 augustus 1974.

In Yours In Truth, een nieuwe biografie over Ben Bradlee, toentertijd de hoofdredacteur van The Washington Post, stelt Jeff Himmelman het bestaan van Deep Throat ter discussie. Een ‘ongewone biografie’, zo kopte de NRC, want de ontluistering van het Watergate-schandaal veertig jaar na dato heeft de allure van een Grieks koningsdrama. Himmelman is een protégé van Bob Woodward, een ‘vriend voor het leven’, die in 2009 het groene licht kreeg het particuliere archief van Bradlee door te neuzen. Daarin trof hij een ongepubliceerd interview aan waarin Bradlee openlijk twijfelde over de voorstelling van zaken rond Deep Throat. Te bedacht, te veel Hollywood. Bob Woordward, die in Ben Bradlee een ‘vaderfiguur’ ziet, had geen weet van de twijfels van zijn mentor.

Woodward was geschokt over de onthullingen van zijn pupil. ‘Alles op alles zette hij om de twijfel van Bradlee uit de biografie te houden. Hij oefende druk uit op Bradlee om de uitspraak na dertig jaar terug te nemen (Bradlee weigerde). Hij vroeg Himmelman de kwestie uit het boek te houden (Himmelman weigerde, en noemt het ironisch dat uitgerekend de grote primeurjager censuur wil plegen),’ aldus de NRC.

Jack Shafer doet in zijn recensie van Yours In Truth de onthulling af als een storm in een glas water, ‘the flavor of a Woodward production without any of the substance’ – maar ja, Shafer schrijft dan ook voor The Washington Post.

Jeff Himmelman heeft inmiddels uitgebreid gereageerd op de beschuldigingen van verraad en vadermoord die hij met Yours in Truth zou hebben gepleegd. ‘Bob and others are after me not because I violated agreements or published things I didn’t have ‘approval’  to publish, but because of where the story led me and what I felt obligated to report.’ Himmelman verklaart in zijn apologie dat hij nog steeds dezelfde hoge standaard voor zijn journalistieke werk hanteert, een standaard waarvoor hij eens werd geroemd door Bob Woodward. ‘Those standards have not changed; it’s just that I uncovered some information that Bob Woodward happens not to like, and he is doing everything he can to distract attention from it. If there is any lesson that Ben Bradlee taught me in the four years I spent working with and studying him, it is that powerful people rarely welcome the truth and will often go to great lengths to keep it from coming out.’

Yours in Truth: A Personal Portrait of Ben Bradlee  
Jeff Himmelman  
Uitgeverij Random House  
ISBN 9781400068470  
Verschenen mei 2012

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 24,99)
Bestel hier als digitaal boek in de iBookstore ($ 9,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in