Wonder Woman, de biografie

Superman is van 1938, Batman van 1939 en Captain America van 1941. Toen de wereld bedreigd werd door de grote-mannenpolitiek van Adolf Hitler en Benito Mussolini, gaf de superheld de burger moed. Het was de Golden Age of Comic Books. In 1941 vond All Star Comics het hoog tijd voor een vrouwelijke equivalent van de Onoverwinnelijke: Wonder Woman. Geestelijk vader (want ze werd geboren uit het brein van een man) was William Moulton Marston, een aan Harvard afgestudeerde psycholoog, die onderzoek deed naar de invloed van emoties op de bloeddruk.

Marston wond er geen doekje om wat de bedoeling was van zijn stripheld. “Frankly, Wonder Woman is psychological propaganda for the new type of woman who should, I believe, rule the world.” Meisjes hadden een rolmodel nodig, want

“the only hope for civilization is the greater freedom, development and equality of woman in all fields of human activity.”

Toen Wonder Woman een jaar later toetrad tot de Justice Society of America, was Marston furieus dat schrijver Garden Fox voor haar alleen de rol van secretaresse kon bedenken. Batman, Superman en Captain America, moet Fox gedacht hebben, hadden iemand nodig die hen bijstond in de administratieve afwikkeling van de Mondiale Strijd tegen het Kwaad. “Good luck, guys. I wish I could be going with you!”

Jill Lepore schreef een aantal jaren geleden een heuse biografie van Wonder Woman. En nu is er de film van Patty Jenkins, met Gal Gadot in de rol van Wonder Woman en Robin Wright in die van Antiope.

Wonder Woman is, aldus Lepore, de “missing link” tussen de Eerste en Tweede Feministische Golf. Zij behoorde tot de traditie van de feministische utopieën die in het kielzog van de suffragettes geschreven werden. Boeken als Angel Island (1914) en Herland (1915) over idyllische samenlevingen, geregeerd door vrouwen, waarin mannen schitterden door afwezigheid. Grote inspiratiebron van al die verhalen was de Griekse mythologie van de amazone.

Wonder Woman stak het thuisfront een hart onder de riem tijdens de Tweede Weredloorlog, toen 60% van de vrouwelijke bevolking van de Verenigde Staten buitenshuis werkte  en 1 op de 3 vrouwen een baan combineerde met het moederschap. Foute boel volgens Mars, de grote tegenstander van Wonder Woman in jaargang 1943. “If women gain power in war they’’ll escape man’s domination completely!” Mars riep de hulp in van de Duke of Deception, die op zijn beurt Doctor Pyscho inschakelt. Hij laat George Washington uit zijn as herrijzen. “I have a message for you – a warning. Women will lose the war for America!” Vanzelfsprekend wordt George door Wonder Woman als een hulpje van de Asmogendheden ontmaskerd.

Na de dood van Marston in 1947 nam Robert Kanigher het roer over. Wonder Woman hield zich voortaan ledig met babyzitten en modellenwerk. In de jaren zeventig verrijst ze in al haar glorie in het feministische magazine Ms. Het was de tijd dat Supergirl tegen Superman zei dat hij de boom in kon. Warner Bros bracht vanaf 1975 de tv-serie uit, met Lynda Carter in de rol van Wonder Woman. Veertig jaar later dachten ze aan een speelfilm.

Op 14 juni gaat Wonder Woman in Nederland in première.

The Secret History of Wonder Woman
Jille Leporde
Vintage
ISBN 9780804173407
Verschenen in januari 2015

Bestelinformatie

Koop bij Athenaeum Boekhandel
Bestel hier als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 13,95)

Koop bij bol.com

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 15,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in