Mark Lewisohn en de ultieme Beatles-biografie

Mark Lewisohn werkte acht jaar aan het eerste deel van zijn biografie van The Beatles. Tune In handelt over de jeugd van John, Paul, George en Ringo, en over de andere drummers die de Querrymen versleten had voordat Starr het roer van Peter Best overnam en Rory Storm en The Hurricanes verliet. Het is een boek over sociale mobiliteit, over de eerste naoorlogse generatie die van militaire dienstplicht ontslagen was, over het culturele leven in havenstad Liverpool, waar het bestaan net iets frivoler leek te worden opgepakt dan in de rest van Engeland, en over Skiffle, die mengelmoes van country en swing waarmee Lonnie Donegan de hitparades veroverde en zijn gevolg duidelijk maakte dat je voor een band alleen een gitaar, banjo en wasbord nodig had. De rest is mooi meegenomen.

Veel van wat Lewisohn vertelt, is bekend. Het vroegtijdige overlijden van hun moeders schiep een band tussen John en Paul, de drie jaar jongere George werd aanvankelijk alleen vanwege zijn talent gedoogd – hij was het broekie van het kwartet – en de kennismaking met de muziek van Elvis Presley was een revelatie. Door Heartbreak Hotel (1956) zag Lennon het licht. “It just broke me up. I mean, that was the end. My whole life changed from then on, I was just completely shaken by it.” Toch is Lewisohn erin geslaagd nieuwe couleur locale aan het verhaal van The Beatles toe te voegen, door de honderden interviews met vrienden, buren en tijdgenoten van de band en door zijn gedegen historische kennis, die hem in staat stelt de betekenis van The Beatles in een bredere context te plaatsen.

Het boek eindigt met de release van Love Me Do , hun eerste singeltje dat met moeite de hitparade haalde, ondanks dat Brian Epstein de eerste duizend exemplaren had opgekocht. Ze kregen air time op de radio, in Twelve O’Clock Spin, dat net aandacht had geschonken aan een Amerikaanse folk zanger, Bob Dylan geheten. De tijden waren aan het veranderen, de wereld stond klaar voor de band uit Liverpool, zoveel wordt duidelijk uit Tune In. Er zullen nog twee delen volgen. Lewisohn in een interview met The Telegraph: “This is why I was put on the planet to do. I meant to be doing this.”

The Beatles: All These Years. Tune In
Mark Lewisohn
Little Brown UK
ISBN 9780316729604
Verschenen oktober 2013

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 25,99)

Reviews

John Harris in The Guardian
Peter Aspden in The Financial Times
Janet Maslin in The New York Times

Links

Interview

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in