Gordon is van iedereen. En dus van niemand

Zullen we geheel in de sfeer van spraakmakende onthullingen beginnen? Ik heb alle DVD’s van Gordon & Joling: over de vloer thuis in de kast staan. Geen bevlieging, bewuste keuze. En ja, in een bui van chagrijn en ongemak zet ik er wel ‘ns eentje op en zowaar: binnen drie minuten rol ik over de grond van het lachen. Ik ben een fan, ook al is het concept de laatste jaren door RTL en Talpa tot in den treure uitgemolken: Gordon en Joling bezoeken mensen, Gordon maakt een grap en Geer giert het uit.

Mijn omgeving deelt mijn beleving niet: zij vinden Gordon Heuckeroth (Amsterdam 1968) uitgesproken plat, lui en verwend. Nog niet eens zozeer door zijn eigen televisieprogramma’s als wel door de berichten in roddelbladen en programma’s als Shownieuws en RTL Boulevard. En zijn non-keuze in Gordon gaat trouwen, waar hij weigerde in het huwelijk te treden met één van de twee laatste finalisten deed zijn reputatie ook geen goed. Maar ook hier waren er miljoenen televisiekijkers. Blijkbaar blijven we nieuwsgierig naar het wel en wee van de Noord-Amsterdamse volkszanger. Schaamteloos leedvermaak voor een groot deel, maar toch: de openheid van Gordon draagt ongetwijfeld bij aan zijn populariteit.

De drie toppers: Jeroen van der Boom, René Froger en Gordon © Daniel Kruczynski (CC BY-SA 2.0)

De verschijning van dit boek, Gordon, biografie van een entertainer, ging weer op z’n Gordons: Gerard Joling was boos op z’n valse stiefzuster en herkende zich totaal niet in het beeld van egotrippende geldwolf. Oud-medetopper Jeroen van der Boom, die er in de biografie bekaaid vanaf komt, gooide het boek bij Gordon over de schutting. En Gordons broer en zus spannen samen een rechtszaak aan omdat ze het misbruikverhaal (Gordon schrijft in z’n jeugd misbruikt te zijn door een familielid) én de uitlatingen over de alcoholverslaving van pa Heuckeroth niet waarderen. Of om broer Johny zelf aan te halen: “Tussen mij en Gordon komt het nooit meer goed.” Wat een verrassing. Maar ook hier weer: torenhoge verkoopcijfers en lijstaanvoerder in de boekwinkels.

Met die zogenaamde spraakmakendheid van het boek valt het in mijn ogen wel mee: Gordon vertelt veel wat we eigenlijk al weten, maar over wat we nog niét weten blijft hij geheimzinnig. Wie is dat familielid van dat misbruik? Wat flikte Gerard Joling hem op die rondvaartboot op zijn verjaardag? Die geheimen houdt hij voor zich. Een rukkende John Ewbank en een slempende Tineke de Nooij maken veel goed, maar gaandeweg het verhaal vraag je je toch af wat je nu precies aan het lezen bent. Een opgevoerd artikel uit een roddelblad? Een persoonlijke afrekening in boekvorm? Gordon spaart zichzelf allerminst, toegegeven, maar de rol van biograaf Marcel Langedijk (oud- JFK) had voornamer en kritischer gekund. Langedijk vond het waarschijnlijk allemaal fantastisch; zo’n inkijk in het leven van een extravagante BN’er inclusief privévlucht met Gordon achter de stuurknuppel (“Boven de wolken kom ik helemaal tot rust”) naar de Wadden. Van enig doorvragen, het aanboren van diepere beweegredenen of enig bronnenonderzoek is geen sprake. Jammer. Wat overblijft is een monoloog die op sommige momenten vileine vormen aanneemt. Maar voor onbegrepen en eenzame gevoelens van Gordon is een wezenlijke verklaring: hij is door zijn werk en gedrag van iedereen. En dus van niemand.

Gordon, biografie van een entertainer
Marcel Langendijk
Lebowski
ISBN 9789048840243
Verschenen in februari 2018

Bestelinformatie

Koop bij Athenaeum Boekhandel

Bestel hier als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 19,99)
Bestel hier als ebook bij Athenaeum Boekhandel (€ 9,99)

Koop bij bol.com

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 19,99)
Bestel hier als ebook bij bol.com (€ 9,99)

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
Sjoerd Muller (1982) werkt sinds 2006 als radiomaker bij de KRO-NCRV. Sinds 2010 is hij daarnaast in deeltijd verbonden als predikant aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in