Afl. 7 Victory Boogie Woogie

In deze laatste aflevering van onze audiobiografie over Piet Mondriaan gaan we dieper in op de betekenis van zijn werk. Mondriaan wilde een wereld van zuivere verhoudingen creëren. “Hoe veel schoner zou de wereld worden, als de strijd der staten, der sekten en zelfs der seksen plaats maakte voor harmonische evenwichtigheid!”, zei hij in een interview met W.F.A Roëll.

De nationaalsocialisten moesten weinig hebben van het werk van Piet Mondriaan. Zij bombardeerden het tot Entartete Kunst. In 1938 verliet Mondriaan zijn geliefde Parijs en vestigde zich in Londen. Toen de oorlog hem ook daar inhaalde, waagde hij de grote oversteek naar de Verenigde Staten.

Zijn laatste doek, Victory Boogie Woogie, is het slotakkoord van deze serie. Mondriaan gaf uitdrukking aan een ongebreideld optimisme. De op handen zijnde bevrijding van de naziterreur werd nog niet verduisterd door de gruwelijke werkelijkheid van Auschwitz en Hiroshima.

Illustere levens is de podcast van Biografieportaal. In afleveringen van 10 à 15 minuten vertellen we het levensverhaal van een bekende Nederlander aan de hand van een recent verschenen biografie. De afleveringen zijn afzonderlijk te beluisteren. Illustere levens is een mengeling van docudrama en hoorspel met professionele stemacteurs.

Productie

Martine van Poeteren

Script

Eric Palmen

Stemacteurs

Gerard Oonk (Verteller)
Govert van Brakel (Piet Mondriaan)
Hijlco Span (Theo van Doesburg en Alfred Roth)
Gert Kluck (El Lissitsky en Albert van den Briel)
Axel van der Ende (Pieter van der Meer en Wim Schumacher)
Inge Aartsen Tuyn (Hanna Höch)

Literatuur

– Léon Hanssen, De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933 (Querido, 2015).
– Hans Jansen, Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven (Hollands Diep, 2016).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here