Afl. 2 Juliana in de oorlog

Terwijl koningin Wilhelmina via Radio Oranje de burger moed in sprak en prins Bernhard als hoogste militair en R.A.F-piloot de bevrijding van het vaderland op zich nam, bracht Juliana al breiend de oorlog in Canada door, zo is het gangbare beeld. Ook Loe de Jong schetst in het negende deel van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog het portret van een kroonprinses die vooral thuis zat, in haar Stornoway Residence in Ottowa. Niets is minder waar, aldus Jolande Withuis in haar nieuwe biografie van Juliana. Vorstin in een mannenwereld. De toekomstige vorstin was een onvermoeibaar ambassadrice voor het overrompelde vaderland en probeerde de Verenigde Staten te overreden een gemeenschappelijk front te vormen tegen nazi-Duitsland.

In deze aflevering onder andere Suzanne Bosman (EenVandaag) als Juliana en Inge Aartsen Tuyn als Eleanor Roosevelt. Gerard Oonk is de verteller.

Illustere levens is de podcast van Biografieportaal. In afleveringen van 10 à 15 minuten vertellen we het levensverhaal van een bekende Nederlander aan de hand van een recent verschenen biografie. De afleveringen zijn afzonderlijk te beluisteren. Illustere levens is een mengeling van docudrama en hoorspel met professionele stemacteurs.

Technische realisatie en productie

Martine van Poeteren

Script

Eric Palmen

Stemacteurs

Gerard Oonk (Verteller)
Suzanne Bosman (Juliana)
Inge Aartsen Tuyn (Eleanor Roosevelt)

Literatuur

Jolande Withuis, Juliana, vorstin in een mannenwereld (Bezige Bij, 2016)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here