26 februari: Pinto Literair over Albert Helman en Frank Martinus Arion

DATUM EN TIJD zondag 26 feburari | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

De Caraïbische salon presenteert in het kader van Pinto Literair een tweetal gesprekken over de intrigerende levens van Albert Helman en Frank Martinus Arion.

Twee sleutelfiguren uit de Nederlands-Caraïbische culturele wereld van de 20ste eeuw zijn Albert Helman en Frank Martinus Arion. Het waren krachtige persoonlijkheden die een indrukwekkend literair oeuvre nalieten: Helman schreef de nog altijd herdrukte eerste slavernijroman De stille plantage, en Arion het legendarische Dubbelspel.

Albert Helman op een muurschildering in Paramaribo © Mark Ashmann

Beide auteurs leefden ook levens vol van oproer en debat. Zij lieten zich vaak scherp uit over allerlei postkoloniale kwesties, zoals taalbeleid, dekolonisatie, politiek en onderwijs. Anil Ramdas noemde Helman ‘de grootste Surinamer van de 20ste eeuw’ en de groten der aarde kruisten zijn pad: George Orwell, Frida Kahlo, Yehudi Menuhin… Arion creëerde de eerste Papiamentu-school op Curaçao, hij was de eerste schrijver van de landelijke actie Nederland leest en zijn roman Dubbelspel werd door een all star-Holywoodcast verfilmd.

Schrijver en hoogleraar Michiel van Kempen publiceerde in 2016 een vuistdikke biografie van Helman die de Grote Biografieprijs had moeten krijgen, en daarvan verscheen onlangs een bewerkte en ingekorte versie onder de titel Pionier en rebel. Hij zal worden geïnterviewd door journaliste en historica Els van Diggele. Over enige tijd verschijnt een biografie van Frank Martinus Arion van de hand van journaliste Mineke de Vries. Zij gaat met Michiel van Kempen in gesprek over de schrijver van Dubbelspel.

Koop hier uw kaartjes.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in