Vanaf 7 december in Stadsarchief Amsterdam: Rembrandt privé

De tentoonstelling Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal van de grootste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. De kunstenaar woonde een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam en liet naast een groot aantal kunstwerken ook vele sporen in de archieven na. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart een groot aantal van deze documenten, over zijn dagelijks leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. De tentoonstelling brengt met de originele zeventiende-eeuwse documenten bekende en onbekende verhalen over Rembrandt aan het licht.

In aanloop naar 2019, het 350ste sterfjaar van de schilder, brengt het Stadsarchief Amsterdam de bronnen en kennis over Rembrandt op een totaal nieuwe wijze samen met zijn kunst. Door middel van augmented reality (AR) worden de originele documenten toegankelijk gemaakt, verrijkt met beeld en geluid en geïllustreerd met kunstwerken uit onder meer het Rijksmuseum en het Rembrandthuis. Personen krijgen een stem, getekende figuren gaan bewegen. Van zo nabij leerden we Rembrandt en zijn kunst niet eerder kennen. Rembrandt Privé geeft een verrassend en intiem beeld van zijn leven, een onmisbare tentoonstelling voor liefhebbers van de schilder, zijn kunst en de zeventiende eeuw.

Voor het onderwijs

Op www.GeschiedenislokaalAmsterdam.nl zijn de documenten en verhalen uit de tentoonstelling -ter voorbereiding of ter afsluiting in de klas- te bestuderen. Ook is er een thema Gouden Eeuw gemaakt zodat de bronnen binnen de context van het 17de eeuwse Amsterdam kunnen worden bekeken. Bij beide thema’s is een tijdlijn gemaakt, en zijn er transcripties toegevoegd om het moeilijk leesbare 17de eeuwse handschrift toegankelijker te maken.

In de tentoonstelling wordt het grote belang van primaire bronnen benadrukt: zonder deze bronnen zouden we vrijwel niets weten over Rembrandt, zijn kinderen, vrouwen en geldproblemen. De eigentijdse wijze waarop we dit zichtbaar maken, door middel van AR op Ipads, zal leerlingen zeker aanspreken.
Uiteraard is het mogelijk om met een klas de tentoonstelling te bezoeken. Afhankelijk van het aantal leerlingen stellen we dan een programma samen, waarbij er naast het tentoonstellingsbezoek diverse mogelijkheden zijn, zoals het gezamenlijk bekijken van een aantal originele bronnen en een verdere toelichting over de archieven die wij bewaren in het Stadsarchief, en hoe je daar onderzoek in kunt doen.

Bron: Stadsarchief Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in