het digitale platform voor de biografie in Nederland

Registreer u met uw email-adres en kies een wachtwoord
Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Biografieportaal.nl

Paul Kempers wint voor zijn biografie van Jean Leering de AICA-prijs voor beste kunstpublicatie

Leden van AICA-Nederland hebben hun stem uitgebracht op de lijst met genomineerde kunstpublicaties die de afgelopen drie jaar zijn verschenen. Twee publicaties ontvingen daarbij evenveel stemmen. Daarom gaat de AICA-prijs 2021 naar twee auteurs:

Carel Blotkamp, die The End. Artists’ Late and Last Works schreef, uitgegeven door Reaktion Books

en

Paul Kempers, met zijn boek Het gaat om heel eenvoudige dingen. Jean Leering en de kunst, verschenen bij Valiz.

Jean Leering (1934-2005) het gaat om heel eenvoudige dingen
Jean Leering (1934-2005)

De feestelijke uitreiking, waarbij voor beide winnaars een laudatio zal worden uitgesproken, zal binnenkort plaatsvinden.

De jury voor de AICA-prijs, bestaande uit Laurens Meerman, Let Geerling en Robert-Jan Muller, nomineerde vier publicaties. Ook Vrijheid. De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 van Hans den Hartog Jager en Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger van Hans Luijten werden genomineerd.

De AICA-Oorkonde bestaat sinds 1997, in 2020 heeft het bestuur de naam vanwege de herkenbaarheid omgedoopt tot AICA-Prijs. Leden van AICA kennen de prijs beurtelings toe aan een kunstinstelling, publicatie of tentoonstelling in Nederland. De prijs bestaat uit een laudatio, geschreven door een kunstcriticus, en uitgesproken tijdens de uitreiking.

Bron: Aica Nederland