het digitale platform voor de biografie in Nederland

Registreer u met uw email-adres en kies een wachtwoord
Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Biografieportaal.nl

Historische Vereniging Oud Leiden beloont twee biografieën met Oud Leiden Prijs

In haar 120-jarige bestaan heeft de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) de Oud Leiden Onderzoeksprijs toegekend aan R.P. Cleveringa, recht, onrecht en de vlam der gerechtigheid van Kees Schuyt en de Oud Leiden Publieksprijs aan Onno Blom voor zijn De jonge Rembrandt.

De jury had lovende woorden voor de prestatie van Kees Schuyt. ‘Het mooi vormgegeven en geïllustreerde boek is voortreffelijk van opbouw en stijl en leest van het begin tot het einde als een roman.’ Ook Gert Klück was in zijn bespreking voor Biografieportaal enthousiast. Schuyt geeft ‘een fraai beeld van leven en werken van deze Leidse rechtsgeleerde’ .

Ru Cleveringa biografie
R.P. Cleveringa, de man die in zijn protestrede van 26 november 1940 tegen de Duitse bezetter opstond

Onno Blom dankte de publieksprijs vooral aan zijn mooi verwoorde liefde voor Leiden in zijn biografie van de jonge Rembrandt. Het juryrapport meldt:

‘Een zeer fraai en boeiend geschreven boek over een bekend onderwerp. Maar dan op een manier waardoor niet alleen de hoofdpersoon, maar juist ook de toenmalige stad en samenleving tot leven worden gebracht. De liefde van schrijver Onno Blom voor zijn stad Leiden is voelbaar op iedere pagina.’

Lees hier de recensie van Petra Teunissen over De jonge Rembrandt van Onno Blom.

Ten slotte ontving Willem Otterspeer een oeuvreprijs voor zijn publicaties over de Leidse universiteit.