Elsbeth Etty publiceerde onlangs haar biografie van Hugo Brandt Corstius, Ik heb nog nooit gelogen. Liliane Waanders sprak met haar op 13 januari in Biografie op de bühne, het praatprogramma van Biografieportaal in het Torpedo Theater.
Ze was niet de beoogde biograaf van Hugo Brandt Corstius(1935-2014). Elsbeth Etty moest dan ook wel even nadenken toen ze na het overlijden van Liesbeth Koenen gevraagd werd haar licht op het leven van wetenschapper, schrijver/columnist en taalmeester Hugo Brandt Corstius te laten schijnen. Dat er nog geen letter op papier stond, was een belangrijk argument om het toch te doen.
Veel en misschien wel alles in het leven van Brandt Corstius (en zijn heteronieme co-auteurs) stond in het teken van zijn werk. Zijn werk als wetenschapper, schrijver en columnist. Etty neemt in Ik heb nog nooit gelogen geen blad voor de mond en maakt hem niet sympathieker of minder meedogenloos dan hij in haar ogen was. Ook de mensen die hem dierbaar hadden moeten zijn, moesten het vaak ontgelden.
Hoe ga je als biograaf om met de scherpe en negatieve kanten van een mens wiens werk je bewondert? En hoe openhartig mag of moet je als biograaf zijn? Heeft Etty ook de neiging gehad haar onderwerp tegen zichzelf in bescherming te nemen?
Elsbeth Etty studeerde Nederlandse taal en letterkunde. Ze had zitting in jury’s, was bijzonder hoogleraar Literaire kritiek en promoveerde cum laude op haar bekroonde biografie van Henriëtte Roland Holst. Ook het leven van Willem Wilmink beschreef zij.
Liliane Waanders gaat tijdens Biografie op de bühne in gesprek met Elsbeth Etty.