Leven en dood van Anthony Bourdain

‘A suicide kills two people, Maggi, that’s what’s it’s for,’ laat Arthur Miller zijn hoofdpersoon Quentin in After the Fall zeggen, het toneelstuk dat hij schreef na de suïcide van Marilyn Monroe, zijn tweede ex-echtgenote. Miller werd mede verantwoordelijk geacht voor het tragische einde van het sekssymbool. In het geval van Anthony Bourdain, die op 8 juni 2018 een einde aan zijn leven maakte, kreeg in verschillende gremia zijn laatste vriendinnetje de zwarte piet toegespeeld. Bourdain onderhield een toxische relatie met de Italiaanse actrice Asia Argento, zo blijkt uit zijn biografie Down and Out in Paradise. The Life of Anthony Bourdain van Charles Leerhsen.

Het hart van een cobra 

Leerhsen schreef een cradle to the grave biopgraphy van de man die furore maakte als reizende chefkok in programma’s als  A Cook’s Tour en No Reservations. Bourdain liet in de uithoeken van de wereld de kijker meegenieten van de best bereide sushi in Japan, maar ook van het consumeren van een cobrahart in Saigon.

Kitchen Confidential

Hij had die mediacarrière te danken aan het succes van zijn bestseller Kitchen Confidential, waarin hij uitgebreid verslag deed van het dagelijkse reilen en zeilen van een topchef in New York. In de Big Apple had hij het vak geleerd, in de Rainbow Room op de 65ste verdieping van de Rockefeller Plaza en Formely Joe’s in West Village. Bourdain was buitengewoon openhartig over de zelfkant van het New Yorkse restaurantwezen in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. De cocaïne hield hem wakker, en de heroïne bracht hem de broodnodige slaap. Bourdain verliet de keuken van het W.P.A in Lower Manhatten als een junkie. De koksmaatjes die Leerhsen geïnterviewd heeft zijn overigens nogal uitgesproken over Bourdains culinaire kwaliteiten. Eigenlijk was Bourdain niet eens zo’n goede kok. ‘He was never a top-line chef; he was what’s known as a fixer.’ Iemand die een restaurant uit het slop kon halen en er een ‘decent place to eat’ van kon maken. De Michelinsterren straalden bepaald niet aan zijn firmament.

Anthony Bourdain in 2014 © Peabody Awards (CC BY 2.0)

Femme fatale

Leerhsen belooft vanaf de eerste pagina van zijn biografie een antwoord te geven op de vraag waarom Bourdain een einde maakte aan zijn leven. Hij begint zijn proloog – heel suggestief – met een zelfmoordpoging van Frank Sinatra na de breuk met ‘old-fashioned femme fatale’ Ava Gardner. Hij citeert een zekere Vic, die nog in telepathisch contact staat met Bourdain: ‘He had to go to the other side, he told me, because of love.’ De man is duidelijk van het padje, maar dat weerhoudt Leerhsen er niet van hem op te voeren als getuige voor de suggestieve grondtoon in zijn biografie.

‘He would indeed always live for sad, beautiful, pitiful, brilliant, dramatic, so dramatic women – right up until the moment that he stopped living for them.’

Fame

Zijn eerste vrouw Nancy deelde in zijn junkieverdriet – ook zij was verslaafd aan heroïne – maar ambieerde geen leven in de spotlights. Toen Bourdain een celebrity werd, vroeg zij de echtscheiding aan. Zelf omarmde hij zijn nieuwe status van beroemdheid ten volle. Zijn mobiele telefoon stond roodgloeiend van de ‘pings’ van zijn Google Alert die hij op ‘Anthony Bourdain’ had ingesteld. Onrust was er pas als die pings uitbleven. Soms moest hij zich in de arm knijpen of zijn status van reizende wereldster wel helemaal echt was. ‘I can’t believe I get to do this, to see this.’ Die levensvreugde verdween zo rond 2016, toen hij aan zijn tweede ex-echtgenote Ottavia, met wie hij nog iedere dag telefoneerde, bekende: ‘I hate my job, I hate my fans, I hate my life.’

Parts Unknown

Hij deed tijdens die telefoongesprekken ook kond van zijn liefdesperikelen. Asia Argento ontmoette hij in de zomer van 2016. Volgens verschillende intimi van Bourdain was de relatie ‘a lot of teenage boy crap’ (bij wijze van bronnenverantwoording moeten we het doen met: ‘I was amazed by how often that exact phrase cropped up’). Argento wilde de relatie al snel verbreken, toen bleek dat Bourdain nog altijd een vriendschappelijke verhouding onderhield met Ottavia, die hem geregeld kiekjes van hun dochter mailde. Bourdain vroeg zijn ex dat tijdelijk niet meer te doen, ‘to make Asia feel comfortable’. Ook Bourdain was stikjaloers. Volgens collega-chefkok David McMillan (die tot twee keer herdoopt wordt als ‘McMillian’ in deze biografie) gedroeg hij zich als een ‘puppy dog’, wat iedereen wel eens doet in zijn leven, maar dan voor je twintigste. Zijn werk op de set van Parts Unknown, de serie die hij opnam voor CNN, was intussen verworden tot een ‘giant mindfuck’, zo onmogelijk werd hij.  

#Metoo

In oktober 2017 ontpopte Asia Argento zich als een van de aanjaagsters van de #Metoo-beweging. Zij beschuldigde filmproducent Harvey Weinstein, met wie zij een vijf jaar durende relatie onderhield, van verkrachting. Een maand later werd ze zelf aangeklaagd door Jimmy Bennett, nog minderjarig toen hij in 2004 haar tegenspeler was in The Heart Is Deceitful Above All Things. Bourdain betaalde haar juridische kosten en huurde een privédetective in om compromitterend materiaal over Bennett te verzamelen. Uiteindelijk financierde hij de schikking van $ 380.000.

Bourdain werd, kortom, de fixer die hij eens in de keuken was geweest. ‘And she wasn’t even nice about it,’ aldus Ottavia. Argento verweet haar minnaar bezitterig te zijn en maakte in de roddelpers geen geheim van haar nieuwe vlam Hugo Clément, een Franse journalist. Bourdain liet Ottavia via sms weten: ‘It is a terrible thing, love. It certainly hasn’t worked out for me.’   

Leerhsen portretteert Argento als een B-actrice wier leven zich voornamelijk afspeelt op haar Instagram-account. Hoe deze vrouw Bourdain tot zelfmoord gedreven zou hebben, blijft een mysterie – of liever gezegd, een nogal kwalijke insinuatie die nauwelijks onderbouwd wordt. Afgezien dan van wat citaten van vrienden en ex-vrouwen, maar die hebben dan ook een wond te helen. Voor nabestaanden is het uitspelen van de zwarte piet alleszins vergeeflijk, voor een biograaf is die handeling onwaardig.

Zoek hulp als je suïcidale gedachten hebt: 0800-113. Meer informatie vind je hier.

Down and Out in Paradise. The Life of Anthony Bourdain
Charles Leerhsen
Simon & Schuster
ISBN hardcover 9781982140441
ISBN e-book 9781982140465
Verschenen in oktober 2022

Bestelinformatie

Bestel als hardcover bij bol.com (€ 17,17)
Bestel als e-book bij bol.com (€ 16,76)


Eric Palmen
Eric Palmen
Eric Palmen is historicus en hoofdredacteur van Biografieportaal. Hij schreef onder andere Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam en Dwaze liefde, een familiegeschiedenis, uitgegeven bij Prometheus. Voor Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant,Vrij Nederland, Het Parool en Elsevier Weekblad schreef hij artikelen over de biografie.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in