Jackie Kennedy Onassis in New York

Jackie op de fiets in het Central Park. Jackie die met de kinderen een ijsje eet nadat ze de musical Hair bezocht hebben. Jackie die Fifth Avenue oversteekt. Jackie die zich omdraait en in de lens van een paparazzo kijkt – zelfbewust, glimlachend en vol dedain voor de man die voor zijn broodwinning snapshots van haar maakt. “My idea of a good picture is one that’s in focus and of a famous person doing something infamous.”

De man in kwestie heet Ron Galella en de foto werd genomen vanaf de achterbank van een taxi op Madison Avenue op het moment dat de chauffeur van Galella de opdracht kreeg naar Onassis te toeteren. Galella, de godfather van de paparazzi, noemt de foto zijn Mona Lisa. “Jackie Onassis is mijn icoon. Ze was beroemd, sexy en ondernemend. Ik hou ervan om mensen te fotograferen die iets aan het doen zijn. Jackie stopte nooit voor mijn lens om een fake glimlach te produceren. Daar was ze te classy voor. Ze had een prachtig mysterieus aura dat nooit verveelde en me eindeloos liet doorgaan,” zegt Galella in een interview met Vogue.

Dat eindeloos doorgaan kwam hem in 1972,  na een aanklacht van Onassis, op een straatverbod te staan, want haar recht op privacy woog uiteindelijk zwaarder dan zijn vrijheid van meningsuiting. (Galella beriep zich voor het uitoefenen van zijn werkzaamheden op het First Amendment van de Amerikaanse grondwet). Die uitspraak weerhield hem er niet van een jaar later in Central Park vóór de fietsende John Fitzgerald Kennedy Junior te springen.  Gevangenisstraf dreigde, evenals een boete van $ 120.000  per overtreding. Galella beloofde zijn “muze” voortaan met rust te laten.

Vandaag de dag hangt zijn werk in het Metropolitan Museum of Art, waarop het appartement van Jackie Kennedy Onassis aan Fifth Avenue uitkeek, en verschijnen zijn foto’s in koffietafelboeken en gelegenheidswerken, zoals het onlangs verschenen New York Jackie: Pictures from Her Life in the City. We zien Jacky Kennedy Onassis als stijlicoon van de Big Apple fleurige broeken en oversized zonnebrollen dragen – een beroemdheid die doodnormale dingen doet waardoor die dingen iets buitengewoons krijgen. Behalve werk van Galello bevat het boek ook portretfoto’s van onder andere Alfred Eisentaedt, Otto Bettmann en Bernard Gotfryd. “In many ways, Jacqueline Kennedy Onassis was a quintessential New Yorker. In a city that prides itself on style and anonymity for those who seek it, Jackie had both,” schrijft Nan Talese  in het voorwoord van het boek. Een anonimiteit die Ron Galella schatrijk maakte.

New York Jackie. Pictures From Her Life In The City
Nan Talese (editor)
Chronicle Books
ISBN 9781452114064
Verschenen april 2014

Bestelinformatie

Bestel hier als hardcover bij bol.com (€ 17,99)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in