Fictie, roddel en achterklap en (weinig) feiten schetsen onthutsend beeld van Fox, Murdoch en de Amerikaanse politiek

Vijf dagen voor het verschijnen van The Fall, The End of Fox News and the Murdoch Dynasty, maakt Rupert Murdoch bekend terug te treden als bestuursvoorzitter van Fox en News Corp. En de rol van “chairman emeritus” te gaan bekleden. Als reactie daarop zegt de schrijver van The Fall, Michael Wolff, dat hem niet zou verbazen dat de op dat moment aanstaande verschijning van zijn boek, waarvan een fragment in New York Magazine als voorpublicatie was verschenen, daarmee te maken had.

Natuurlijk legt Michael Wolff dat verband. De beruchte auteur van de drie boeken over het presidentschap van Donald Trump (Fire and Fury, Siege en Landslide) en van de eerdere biografie over Rupert Murdoch (The Man Who Owns the News) is nooit te beroerd om een stukje zelfpromotie te doen. En het is op zijn minst ironisch: The Fall eindigt met de fictionele dood van Rupert Murdoch (zoals het eerste hoofdstuk omineus getiteld is: Keith Rupert Murdoch 1931 – 202_ ) terwijl de Epiloog luidt: Rupert– Après Moi. En in die Epiloog voorspelt Michael Wolff dat kinderen van de mediamagnaat Rupert Murdoch het concern in stukken zullen verkopen. Waarom? Omdat ze het niet eens zullen worden over wie het concern moet leiden (Rupert heeft zijn zoon Lachlan als opvolger aangewezen, maar diens positie zal zonder twijfel betwist worden door James en mogelijk de twee zusters) en omdat ze geadviseerd zullen worden dat jarenlange rechtszaken duurder zullen zijn dan de zaken opdoeken en gaan genieten van de erfenis…

Rupert Murdoch, 30 januari 2009 © Monika Flueckiger, World Economic Forum (CC BY 2.0)

Fly on the wall

De recensies van The Fall hebben de gebruikelijke kritiek op de journalistieke werkwijze van Michael Wolff. Zelden weet je welke bronnen hij gebruikt, het is allemaal gebaseerd op gesprekken die hij soms zelf, maar vaker via anderen gehoord heeft. The Fly-on-the-wall-methodiek. Zoals treffend omschreven in de recensie op Biografieportaal van Fire and Fury: “Kortom, om de onderste steen boven te krijgen moet je alle regels van verifieerbaarheid overboord gooien, anders krijg je de onderste steen niet boven.” Mogelijke uitzondering zijn de talloze gesprekken die Michael Wolff voerde met de even legendarische als beruchte Roger Ailes, de man die Fox News tot het machtigste en meest bekeken televisiekanaal van de VS maakte. Fox maakte Trump tot president, Fox creëerde de dis-United States zoals we die nu kennen. Ailes werd ontslagen door de twee zonen van Murdoch, niet zozeer (suggereert Wolff) omdat hij iedere vrouwelijke TV-anchor seksueel probeerde te misbruiken (berucht en veel aangehaald door Wolff is de zogenaamde blow-job test), maar omdat hij te veel macht had. En Murdoch senior wilde en durfde hem niet te ontslaan: hij hield te veel van het geld dat Fox binnenbracht. Die gesprekken heeft Wolff in ieder geval zelf gevoerd, waarmee nog niet gezegd is dat Ailes of de weergave van de gesprekken betrouwbaar zijn. Zo is Tucker Carlson in de nasleep van het Dominion-schandaal (een schikking van $ 787 miljoen!) ontslagen omdat hij de drijvende kracht zou zijn achter de leugen dat Trump eigenlijk de verkiezingen gewonnen had, maar dat de Dominion-telmachines gemanipuleerd konden worden. Eigenlijke reden volgens Wolff is dat Tucker Carlson overwoog zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, of desnoods als running mate van Trump…Murdoch minachtte Trump en wilde een eind maken aan Carlsons steun voor de verkiezingsleugen.

Fictioneel kader

The Fall is een overdadige mix van feiten, roddel en achterklap. De gebeurtenissen buitelen over elkaar heen, het verhaal is – zeker voor de Nederlandse lezer – te gedetailleerd. Iedere TV-anchor van Fox News krijgt aandacht en speelt een rolletje. Wolff vertelt zo ademloos dat je als lezer wel eens even rust wilt hebben. De veel gemaakte vergelijking met de befaamde HBO-dramaserie Succession is terecht, de Murdochs waren zich zeer bewust van die vergelijking. In het verhaal van Wolff overtreffen ze de Logan-dynastie. Maar het is allemaal te veel niet geverifieerd detail, te veel gedachten lezen, inside views, bij de hoofdrolspelers, gedachten die Wolff nooit geweten kan hebben. Het boek heeft de New York Times non-fictie bestsellerlist nog niet gehaald en zal dat waarschijnlijk ook niet doen. Het verontrustende gevoel dat je als lezer overhoudt is dat veel van wat Wolff verhaalt, zo zou kunnen zijn. Goede fictie kan (en moet) dat doen. The Fall is geen fictie, al suggereert Wolff dat handig door het eerste hoofdstuk en de epiloog. Een fictioneel kader voor te veel journalistieke gossip. Gelukkig haal je daarmee niet de top-10!

The Fall, The End of Fox News and the Murdoch Dynasty
Michael Wolff
Henry Holt and Co.
ISBN hardcover 978-1250879271
Verschenen in September 2023

Bestelinformatie

Bestel als hardcover bij bol.com (€ 28,36)
Bestel als e-book bij bol.com (€ 16,99)

Ruud Bakker
Ruud Bakker
Ruud Bakker is neerlandicus en uitgever. Hij is als journalist in de uitgeverij begonnen en heeft de laatste 15 jaar een mooie vakinformatie uitgeverij opgebouwd.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in