Dochter van oorlogsheld Tom Carew wil haar vader ‘weer heel maken’

“Terwijl papa ons langzaam aan het verlaten is, probeer ik hem terug te halen- speurend in kartonnen dozen en vergeten hutkoffers”, schrijft Keggie Carew in De wereld van mijn vader. “Ik ben als de maniakale snuffelaar die in winkels voor het goede doel tussen oude kleren neust.” In de biografie beschrijft ze het leven van Tom Carew, haar hoogbejaarde, dementerende vader. Door onderzoek probeert ze te achterhalen wie hij was en, in woorden, een monument voor hem op te richten, “hem weer heel zien te krijgen”.

Carew was een oorlogsheld. In de Tweede Wereldoorlog werd hij na D-day (6 juni 1944) achter de Duitse linies gedropt om het Franse verzet te trainen en te helpen. Hij maakte deel uit van Jedburgh, een speciale eenheid van zeer goed getrainde mannen die in groepjes van drie opereerden en vanuit Engeland naar bezet gebied werden gevlogen. Toen zijn taak in Frankrijk erop zat, werd hij gedropt boven Birma waar hij soortgelijk werk deed.

Jedburgh Tom Carew
Operatie Jedburgh met Tom Carew tweede van links

Gibraltar

De oorlogsjaren vormden de mooiste tijd van zijn leven, want “hij was eigen baas”. Na de Japanse capitulatie bleef hij nog ruim tien jaar in het leger, reisde veel en beleefde onder andere paradijselijke jaren in Gibraltar. In de tweede helft van de jaren 50 keerde hij en zijn jonge gezin terug naar Engeland. Daar leidden ze in de decennia die volgden een moeizaam en bij vlagen turbulent bestaan.
Het fraaie van deze biografie is dat zijn dochter Keggie, de maniakale snuffelaar, de biografische feiten wervelend en zeer beeldend tot leven brengt. Ze kan putten uit een schat aan materiaal: brieven, notariële akten, krantenknipsels, gesproken getuigenissen en interviews met vrienden en bekenden van haar vader. Uit die overvloed weet ze op vaardige wijze een biografie te construeren.

Birma

Het deel over Birma is fenomenaal. Zonder dat het verhaal aan vaart verliest (de biografie lijkt in één ademteug geschreven) krijgt de lezer een korte les Birma voor Beginners, waarin essentiële historische, politieke en militaire feiten worden opgediend. Haar natuurbeschrijvingen (altijd in dienst van het verhaal, in de biografie ontbreekt nodeloze franje) zijn kleurrijk en meeslepend. Het is net alsof ze erbij was.

Het boek is veel meer dan het levensverhaal van haar vader. De wereld die ze beschrijft gaat ook over het tragische huwelijk van haar ouders en het stempel dat haar vader en moeder op het gezinsleven drukten. Verbittering, woede en dierbare herinneringen gaan bij haar hand in hand. Ze duikt ook in de geschiedenis van haar voorouders, wat onder meer een prachtig hoofdstuk oplevert over de Ierse burgeroorlog.

As

De biografie is natuurlijk ook een zelfportret. Door haar vader te zoeken, vindt Keggie zichzelf. “Hem weer in elkaar zetten. Mezelf weer in elkaar zetten.”
Tom Carew dementeert en de onstuitbare neergang wordt door Keggie onverbloemd en met mededogen beschreven. Hij sterft op 16 februari 2009, 90 jaar oud. Keggie doet zijn as in een theeblik en zet het in de schuur. Ze komt er niet toe de as uit te strooien. “Tot papa’s geluk en dat van ons” ontmoet ze iemand die toevallig naar Birma gaat en bereid is de as mee te nemen. Voor de zekerheid wordt de poederige, grijze as vermengd met een pak thee, om problemen bij de Birmese douane te voorkomen.
In Pagan, de oude tempelstad midden in Birma, wordt Toms as uitgestrooid, in een sprookjesachtige omgeving van spitsen, koepels en trappiramides van elfde-eeuwse boeddhistische tempels.

De wereld van mijn vader
Keggie Carew
Spectrum
ISBN 9789000357789
Verschenen in juli 2017

Bestelinformatie

Koop bij Athenaeum Boekhandel

Bestel hier als paperback bij Athenaeum Boekhandel (€ 22,50)
Bestel hier als ebook bij Athenaeum Boekhandel (€ 5,99)

Koop bij bol.comBestel hier als paperback bij bol.com (€ 22,550)
Bestel hier als ebook bij bol.com (€ 6,49)

Gert Klück
Gert Klück
Gert Klück is eindredacteur en radionieuwslezer bij het NOS Journaal. Voor de NCRV en STAD Radio Amsterdam presenteerde hij programma's over kunst en cultuur.

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in