Verheven ongemanierd. Mimi en Multatuli

Gaia van Bruggen / Boom / april 2023

Een kwarteeuw lang deelde Mimi Hamminck Schepel (1839-1930) lief en leed met Multatuli. Het keurige Haagse meisje werd verliefd op de twintig jaar oudere schrijver, doorbrak alle conventies door met haar getrouwde minnaar samen te leven en hield hem op de been in tijden van armoede en zwaarmoedigheid. Ze werd Multatuli’s tweede echtgenote en na zijn dood in 1887 zijn ‘geestdraagster’. 

Minnares en muze

Multatuli staat op een voetstuk, maar de letterkundige traditie heeft een lage dunk van Mimi. In Verheven ongemanierd ontdoet Gaia van Bruggen haar van dat geleerde dedain en voert haar op als minnares en muze van de schrijver. Meer dan een biografie is dit het verhaal van twee verweven levens, van een liefde die indruist tegen het fatsoen en van trouw tot aan het einde. Als mens verschijnt Multatuli hier in onverwachte en niet altijd even aangename gedaanten. 

Verheven ongemanierd is een pakkende levensschets van Mimi en haar geliefde, waarin haar persoonlijkheid een wezenlijk element toevoegt aan het beeld van de grote schrijver.

Over de auteur

Al tijdens haar studie Nederlands werd Gaia van Bruggen (1947) gegrepen door Multatuli, zijn werk en zijn wereld. Die fascinatie voor de schrijver en zijn entourage heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. In verschillende tijdschriften publiceerde zij artikelen over aspecten van Multatuli’s leven. Ze werkt nu aan een biografie van de feministe Marie Anderson, die eveneens deel uitmaakte van de kring rond de schrijver.

Lees hier de recensie van Arthur van Dijk op Biografieportaal

Verheven ongemanierd. Mimi en Multatuli
Gaia van Bruggen
Boom
ISBN hardcover 9789024447725, 336 pagina’s, geïllustreerd, € 29,90