Reinbert de Leeuw. Over de grens. Klassieke muziek na 1900

Dap Hartman / Prometheus / september 2022

Aan het begin van de twintigste eeuw was de vertrouwde muziektaal van de Romantiek aan het eind van haar mogelijkheden gekomen en moesten componisten op zoek naar alternatieven. Aan de hand van twaalf bijzondere muziekstukken waarmee hij een speciale band had en die hij veelvuldig heeft uitgevoerd, soms in de aanwezigheid van de componist, vertelt Reinbert de Leeuw over de complexe, chaotische en vaak wanhopige zoektocht naar een nieuwe muziektaal. Het boek is vooral bedoeld voor liefhebbers van klassieke muziek die geen affiniteit hebben met muziek die na 1900 gecomponeerd is. Dankzij de bevlogen uitleg van een van ’s werelds belangrijkste vertolkers van moderne klassieke muziek openbaart zich een fascinerende schoonheid die de lezer nieuwsgierig maakt om deze soms moeilijk toegankelijke composities met andere oren te gaan beluisteren.
Gedurende een periode van vijf jaar sprak Dap Hartmann ruim vijftig uur met Reinbert de Leeuw. In dit boek waant de lezer zich op de bank in de huiskamer van Reinbert de Leeuw, die gepassioneerd vertelt over de componisten en de muziek die zijn leven volledig hebben beheerst.

Reinbert de Leeuw (1938-2020) was componist en pianist, maar bovenal dirigent van moderne muziek. Hij was een bevlogen pleitbezorger van eigentijdse muziek die hij toegankelijk wilde maken voor een breed publiek. Zijn streven om hedendaagse componisten te betrekken bij de uitvoering van hun werk, was uniek in de wereld.

Auteur

Dap Hartmann promoveerde in de astronomie en is tegenwoordig universitair hoofddocent innovatie en ondernemerschap aan de TU Delft.

Lees ook de recensie op Biografieportaal.

Reinbert de Leeuw. Over de grens. Klassieke muziek na 1900
Dap Hartman
Paperback, 352 pagina’s, € 35,00
Ebook € 20,99
Verschenen in september 2022

Bestellen bij