Martien Frijns over Maria Austria en Jacqueline Oskamp over Louis Andriessen

7 mei op 20.00 in het Torpedo Theater van Amsterdam

In de derde aflevering van Biografie op de bühne zijn Martien Frijns en Jacqueline Oskamp te gast.

Liliane Waanders praat met Martijn Frijns over Maria Austria. Fotobiografie, zijn herziene en uitgebreide biografie van de fotografe Maria Austria die op 19 maart 1915 als Marie Karoline Oestreicher geboren werd in Karlsbad in Bohemen.
Zes jaar na het verschijnen van de eerste druk voelde Martien Frijns de behoefte het boek ingrijpend te herzien. Omdat hij de beschikking kreeg over nieuw materiaal. Omdat anderen hem er op wezen dat een belangrijke periode uit het werk van Austria onderbelicht bleef.
Over het werk van haar tante zegt de inmiddels 88-jarige beeldend kunstenares Helly Oestreicher: ‘Haar tocht in de fotografie begon in de werkelijkheid en eindigde in de verbeelding. De foto is het verhaal. Haar foto’s zijn geen momentopnames, ze vangen een veelzijdig moment.’

De tweede gast is Jacqueline Oskamp. Zij werkt aan de biografie van de componist Louis Andriessen die volgend jaar verschijnt. Jacqueline Oskamp studeerde politicologie, maar al direct na haar studie belandde ze in de muziekjournalistiek, een discipline die ze sindsdien beoefent.
Jacqueline Oskamp houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met het werk van Louis Andriessen. Voor haar biografie van een van Nederlands meest toonaangevende componisten duikt ze niet alleen archieven in, maar reist ze ook de wereld af om bijzondere uitvoeringen van zijn werk bij te wonen. Op zoek naar een zeer productieve kunstenaar: Andriessen schreef zijn eerste stuk toen hij dertien was.

In Biografie op de Bühne, het praatprogramma van Biografieportaal, komen elke maand de schrijver van een recent verschenen biografie en een biograaf die nog volop aan het werk is aan het woord. Staat in het eerste gesprek de gebiografeerde centraal, in het tweede gesprek gaat het over de kunst van de levensbeschrijving, la storia della vita.

Biografie op de bühne wordt gemaakt door Eric PalmenHans Renders en Liliane Waanders.

De volgende Biografie op de bühne is op 10 juni.
Met Mario Molegraaf over Hans Warren en Anton de Goede over Heere Heeresma.

Biografie op de bühne wordt mede mogelijk gemaakt door het

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in