Mark Galeotti, biograaf van Poetin, komt naar Nederland

Historicus en militair specialist Mark Galeotti publiceerde in 2019 een biografie van Vladimir Poetin, die ook in Nederland in 2022 snel herdrukt werd toen de Russische president zijn ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne begon om de regering daar te vervangen door een pro-Russisch marionettenregime en wellicht heel Oekraïne te annexeren.

Op 20 november spreekt Galeotti in de Amsterdamse Balie over deze oorlog, met als insteek ‘militaire besluitvorming in Rusland’.

De biografie werd geschreven vóórdat de waanzin in Oekraïne losbarstte. Galeotti voelde wel een escalatie aankomen maar heeft zoals iedereen waarschijnlijk amper kunnen voorzien hoe deze oorlog zou worden gevoerd, met conventionele middelen die toch ook hele steden van de kaart vegen en een ongekende inzet van desinformatie.

Zeker is dat zowel journalisten als NAVO-generaals en Oekraïense spionnen er geen vinger achter krijgen wat de rol van Poetin precies is: was deze oorlog ooit van de grond gekomen zonder het omhooggevallen jongetje uit Leningrad/Sint-Petersburg?

In de biografie doet Poetin erg luchtig over het sluiten van een wapenstilstand met een “vijand”, maar is hij een man die tegen zijn verlies kan? En in hoeverre is een einde aan de oorlog op korte termijn mogelijk als Poetin bij tegenslagen zijn kop in het zand steekt, zoals Galeotti concludeerde? En wat zou Poetins erfenis kunnen zijn als de 71-jarige  onverhoopt een hartstilstand krijgt en het loodje legt? Heeft hij al zelf een kroonprins benoemd?

Vragen genoeg voor een interessante avond, die medegefinancierd wordt door de NAVO. In de boekhandel ligt overigens het nieuwe boek van Galeotti: Putin’s wars – From Chechniya to Ukraine, ook vertaald in het Nederlands als Poetins oorlogen. Voor al mensen die er niet in Amsterdam bij kunnen zijn.

20 november 2023, 20:00–22:00
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in