Biografie op de bühne met Ariëtte Dekker over Sam van Deventer en Anton de Goede over Heere Heeresma

In de vierde aflevering van Biografie op de bühne op 10 juni zijn Ariëtte Dekker en Anton de Goede te gast. Locatie: Het Torpedo Theater, aanvang: 20.00

Hans Renders praat met Ariëtte Dekker over De vertrouweling: Sam van Deventer (1888-1972), het echtpaar Kröller-Müller en de Tweede Wereldoorlog.

Nadat hij zijn diploma haalde op de Handelsschool in Den Haag trad Sam van Deventer in dienst van de firma Müller & Co. Dat was het begin van een hechte verbintenis – zowel privé als zakelijk tussen Van Deventer en de Kröller-Müllers. Van Deventer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de directeur van het museum en landgoed. Maar door zijn houding in die oorlog betaalde hij een hoge prijs voor zijn loyaliteit aan het echtpaar. Na de oorlog, toen de beide Kröllers al niet meer leefden, werd Van Deventer wegens collaboratie ontslagen als museumdirecteur en kreeg hij met langdurige vervolging te maken.

Petra Teunissen gaat in gesprek met Anton de Goede over zijn biografie in wording van Heere Heeresma.

Toen Anton de Goede nog bij de VPRO werkte wandelde hij met Heere Heeresma door de wijk wandelde waar de schrijver opgroeide. Daarmee gaf hij de aanzet tot Heeresma’s autobiografische tweeluik Een jongen uit plan Zuid. De Goede verbaasde zich erover dat zich nog geen biograaf van Heeresma had aangediend, en besloot het toen maar zelf te worden.

Inmiddels is De Goedes biografie van Heeresma bijna klaar – het boek verschijnt in het najaar. Het vormt in zekere zin een drieluik met de documentaire En de naam is: Heeresma – Een familiegeschiedenis van regisseur John Albert Jansen, waarin De Goede als biograaf/vragensteller optreedt, en Houdbaar, de gedundrukte verhalen van Heere Heeresma, samengesteld door Anton de Goede .

In Biografie op de Bühne, het praatprogramma van Biografieportaal.nl, komen elke maand de schrijver van een recent verschenen biografie en een biograaf die nog volop aan het werk is aan het woord. Staat in het eerste gesprek de gebiografeerde centraal, in het tweede gesprek gaat het ook over de kunst van de levensbeschrijving, la storia della vita.

Biografie op de Bühne wordt gemaakt door Eric Palmen (oprichter van Biografieportaal), Hans Renders (directeur van het Biografie Instituut) en Liliane Waanders (literair journalist/programmamaker). Daarnaast werken gastinterviewers mee.

Biografie op de Bühne:
10 juni, 20.00 uur, Torpedo Theater, Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam


Reserveren kan op de site van het Torpedo Theater.

Biografie op de bühne wordt mede mogelijk gemaakt door hetFijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in