11 januari Pinto Literair: Peter Paul de Baar over Theo Thijssen

Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923). Dat 100 jaar oude boek is ‘eeuwig mooi’ – net als het haar van Rosa Overbeek. 

Maar Thijssen was zoveel méér, zo blijkt uit blijkt uit Theo Thijssen (1879 – 1943) Schrijver, schoolmeester, socialist. Hij schreef klassiekers als de De gelukkige klas en Het grijze kind. En in zijn ogen was en bleef hij vooral onderwijzer. ‘Slechts’ 23 jaar stond hij voor de klas maar daarna diende hij het onderwijs als bestuurder van de onderwijzersvakbond en als socialistisch politicus. 

Theo Thijssen in het parlement (bovenste rij) voor de SDAP (Public Domain)

Hij wilde dingen uitleggen: een beeld geven van de ‘kinderziel’, van de universele angst ‘er niet bij te horen’, de ongelijke kans op ontplooiing, het belang van professionele autonomie van de leerkracht en de waarde van de schoolklas als gemeenschap. Thema’s die ook zijn eigen levensgeschiedenis weerspiegelen van vroeg vaderloze schoenmakerszoon in de Jordaan tot Tweede Kamerlid. 

Peter-Paul de Baar is historicus en journalist. Hij is mede-oprichter en bestuurder van het Theo Thijssen Museum in Amsterdam en was hoofdredacteur van het historisch maandblad Ons Amsterdam. Met Rob Grootendorst bezorgde hij het verzameld werk van Theo Thijssen. 

Klik hier voor meer informatie en kaartjes
 

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in