Wat je van de biografie moet weten volgens de Biographers Club

De sympathieke Britse Biographers Club heeft de gesprekken online gezet die Maggie Ferguson had met ‘leading biographers’, uitgevers en literair agenten over het genre biografie: What All Biographers Need to know.

De club, met zo’n 240 betalende leden, reikt elk jaar drie prijzen uit en werkt samen met het literaire kwartaaltijdschrift Slightly Foxed, dat focust op oudere boeken die volgens redactie en uitgever niet vergeten mogen worden. 

Maar de club en het tijdschrift kijken ook vooruit en speuren naar nieuw talent. Het wachten is nu vooral op welk boek de Slightly Foxed Best First Biography Prize zal winnen. Vorig jaar ging die naar het autobiografische Free – Coming of Age at the End of History van de van oorsprong Albanese Lea Ypi (inmiddels in het Nederlands vertaald), want af en toe mogen ook geweldige memoires de prijs winnen. Lea Ypi zal op 16 januari 2023 ’s avonds de 10e Frederik van Eeden lezing houden bij de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden (tickets 35 €).

Lea Ypi © British Library (CC BY-SA 3.0)

In januari wordt ook de Exceptional Contribution to Biography Award 2022 bekendgemaakt. Vorig jaar ging die naar Matthew Parris voor Fracture – Stories of How great Lives Take Root in Trauma, een serie portretten van mensen die ondanks of juist dankzij traumatische ervaringen een leven leidden dat hen beroemd en al of niet tot voorbeeld maakte.

Naar de derde prijs, de Tony Lothian Prize, mogen auteurs meedingen die op eigen initiatief aan hun eerste biografie zijn begonnen (dus niet in opdracht van wie dan ook). De shortlist is dit jaar alleen interessant voor Britse en Ierse uitgevers. Maar misschien is het een idee zoiets ook in Nederland te organiseren? 

actueel

Prix Goncourt de la biographie voor Claude Burgelins ultieme ‘Georges Perec’

De Franse schrijver Georges Perec (1936-1982) stierf jong aan longkanker maar na een intens, zeer productief leven. Deze hoogst originele auteur, van wie veel in het Nederlands is vertaald,...

Tegen ‘la pipolisation’ – rechtszaak van Franse premier tegen biografe, een update

Afgelopen woensdag 24 mei is tijdens een zitting van de rechtbank van Nanterre duidelijk geworden welke passages de Franse premier Elisabeth Borne wegens inbreuk op haar privacy uit de...

Gouden Ganzenveer voor oeuvre Jan Brokken

Jan Brokken (1949) heeft de Gouden Ganzenveer 2023 gewonnen, 'vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre'. De 'verhalenverteller pur sang' bouwde een trouw lezerspubliek op met romans, literaire non-fictie,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in