Tijdschrift voor biografie over het experiment in de biografie

Tijdschrift voor Biografie bracht zijn voorjaarsnummer uit. Dit staat in het teken van ‘het experiment in de biografie’. Waar liggen de grenzen van het biografisch genre? Moet het per se gaan om een eenduidig verhaal over een enkel mensenleven of zijn er ook andere vormen mogelijk?

Het openingsstuk van het themadeel staat online. Mineke Bosch komt hierin terug op het congres Rewriting Biography (Groningen, oktober 2016) en concentreert zich vooral op experimenten met lineariteit en chronologie in dienst van het coherente levensverhaal: Experimenten met de biografie.

Ook online te lezen is het stuk van Aleid Truijens dat het themadeel afsluit. Truijens doet verslag van haar ervaringen als biograaf en spreekt de belofte uit dat zij nooit iets zal zeggen dat niet wordt geschraagd door bronnen: Dode schrijvers zeggen niks terug.

Online staat ten slotte nog een bijdrage uit de sectie Recensies. Jaap Bos schrijft over Paustovski’s nagelaten brieven en dagboeken en over de documenten die na diens dood tevoorschijn kwamen uit de la van Mulisch: Schrijversnalatenschappen.

Aan deze voorjaarsaflevering werken verder mee: Gerard Borst, Vincent Duindam, Fardo Eringa, Marianne Grunell, René van Hezewijk, Dennis Kersten, Willem Koops, Emanuel Overbeeke en Ben Schreurs (†).

Bron: Tijdschrift voor Biografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here