Jacob van Lennep en Amsterdam in het Stadsarchief

Een presentatie in de Schatkamer over het veelzijdige leven van Jacob van Lennep. 19 januari – 20 mei 2018.

Jacob van Lennep (1802-1868) had vele talenten. Hij was een productief dichter, schrijver en vertaler en daarnaast behept met een enorme daadkracht. Gangmaker bij de oprichting van standbeelden voor Rembrandt en Vondel en betrokken bij de plannen voor het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Maar het belangrijkste wat Amsterdam aan hem te danken heeft is de Duinwaterleiding ā€“ een grootse en gedurfde onderneming en een primeur in Nederland. 150 jaar na zijn overlijden toont de tentoonstelling het veelzijdige leven van deze 19de-eeuwer en maakt duidelijk dat zijn talloze initiatieven nog steeds van groot belang zijn voor Amsterdam en de Amsterdammers.

Jacob van Lennep werd geboren als telg van een deftige Amsterdamse familie. Dat betekende in die tijd dat hij zich moest conformeren aan zijn milieu en dat viel hem lang niet altijd mee. Hij leidde een turbulent leven en had de moed zijn eigen weg te gaan. Hij dichtte, vertaalde, schreef romans, toneelstukken en historische werken. Hij stak zijn nek uit om het boek Max Havelaar van Multatuli uitgegeven te krijgen. Zijn eigen teksten en buitenechtelijke avonturen zorgden regelmatig voor opschudding.

Naast dit alles was Van Lennep een onvermoeibaar aanjager van talloze ondernemingen: Amsterdam moest een stad met grandeur en stijl worden. Als Bekende Nederlander stak hij zijn tijd en talent in allerlei initiatieven met als belangrijkste bijdrage zijn bemoeienis met de aanleg van het Noordzeekanaal en de drinkwatervoorziening voor de hoofdstad. In 1853 arriveerde het eerste zuivere duinwater in de stad. Het familiearchief van de Van Lenneps, in het Stadsarchief Amsterdam, met duizenden brieven en andere documenten die de schrijver/dichter heeft nagelaten, is de rijke bron voor de tentoonstelling, voor deze gelegenheid aangevuld met bijzondere bruiklenen uit musea en particulier bezit.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt de biografie over Jacob van Lennep van de hand van emeritus hoogleraar Marita Mathijsen, Jacob van Lennep 1802-1868. Een bezielde schavuit (Uitgeverij Balans).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in