Senia-leesclubs wint Jan van Luxemburgprijs

Jan van Luxemburgprijs voor stichting senia
Madeleine Kasten (l) reikte de prijs op 18 december uit aan Senia-directeur Ineke van de Rotte (r)

De Jan van Luxemburg Prijs, ingesteld om organisaties of personen te eren die het leesplezier bevorderen, is dit jaar toegekend aan Stichting Senia, de organisator van leesclubs in Nederland. Senia telt (medio 2017) ook 13 groepen die vooral biografieën lezen, waarbij de deelnemers uit de boekenlijst van de stichting kiezen en gebruik maken van de Senia-leeswijzers.

In het juryrapport roemt het bestuur van het Jan van Luxemburg Programma Senia omdat ze met haar 1100 leesclubs een groot publiek weet te bereiken met relatief weinig middelen. Ook het feit dat de stichting met al deze leesclubs de sociale contacten onder ouderen bevordert, speelt een rol in de toekenning van de prijs.

Ineke van de Rotte dankte de jury voor de erkenning die aan de uitreiking ten grondslag ligt. “We weten dat je in een leesclub meer gaat lezen, en dat je daar nieuwe vrienden maakt. U erkent de waarde hiervan.” De bij Senia-deelnemers populaire auteur Nelleke Noordervliet was een van de sprekers bij de prijsuitreiking en noemde het contact tussen auteur en ‘mensen die je boek gelezen hebben’ een heel bijzondere ervaring. “Het contact met leeskringen is daardoor erg inspirerend.”

De Jan van Luxemburg Prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan literatuurwetenschapper Jan van Luxemburg, die als geen ander het leesplezier wist te bevorderen. Een bescheiden fonds dat in zijn naam is ingesteld, reikt jaarlijks een prijs uit aan de organisatie die het meest het leesplezier wist te bevorderen. De prijs, bestaande uit een geldbedrag en de ontwikkeling van een promotiefilm voor de winnende organisatie, werd dit jaar voor de tweede keer toegekend.

Voorzitter van het Jan van Luxemburg Programma, dr. Madeleine Kasten, reikte de prijs op 18 december uit aan Senia-directeur Ineke van de Rotte in Bibliotheek Eemland in Amersfoort, een van de vele bibliotheken en boekhandels waarmee Senia samenwerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in