Perzische vertaling van Het ABC van de Biografie

Biograaf en criticus van Het Parool Hans Renders publiceerde samen met de Amerikaanse biograaf Nigel Hamilton in 2018 het boek Het ABC van de Biografie. ‘Een ware Fundgrube voor zowel schrijvers als lezers van biografieën.’ De Engelse vertaling verscheen in datzelfde jaar en afgelopen week kwam bij de Iraanse uitgeverij ritm  de Persische vertaling (van Sahar Vahdati Hosseinian) uit.

In 26 prikkelende essays die volgens het alfabet zijn geordend, ‘E is van Ethiek’ en ‘I is van Identiteit’ belichten Hamilton en Renders de valkuilen en vergezichten van het genre biografie. Hoezo zijn geautoriseerde biografieën per definitie waardeloos en waarom verschijnt er elke maand een boek over John F. Kennedy? Nu kunnen ze in Iran, Afghanistan,  Oezbekistan en Tadzjikistan lezen wat er in ‘F is van Feiten’ staat.

1 REACTIE

  1. Omdat in tientallen landen met veel censuur “de waarheid”, de min of meer objectieve geschiedschrijving, niet bedreven kan worden, zijn biografieën en eigenlijk nog meer memoires en autobiografieën de enige op zijn minst werkelijk interessante bron van informatie over het verleden. Dat is mijn ervaring met geschiedschrijving over Irak, als voormalig inwoonster.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in