Oikos Publieksprijs voor Mieke Koenen

Mieke Koenen, auteur van Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt, is de Oikos Publieksprijs 2015 toegekend. Oikos, de National Research School in Classical Studies in the Netherlands, heeft de prijs in het leven geroepen om een persoon te eren die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de klassieken onder een breed publiek.

“Grote dichters verdienen goede biografen,” vermeldt het juryrapport. De jury roemt de biografie als “een groot, belangwekkend en uiterst leesbaar boek, dat het resultaat is van secuur onderzoek én een vlotte pen. Het grote publiek plukt hier de vruchten van Koenen’s eruditie, werkkracht en stilistisch vermogen. Dwars tegen de keer laat zien dat een gedegen filologische opleiding, en dan bedoelen we: klassieke talen, de beste basis is voor zo’n ambitieus en groot project.”

Dat classica Mieke Koenen een magistrale biografie heeft geschreven van classica Ida Gerhardt, wordt alom erkend. Erna van Koeven recenseerde het boek voor Biografieportaal: “De biografie die Mieke Koenen over Ida Gerhardt schreef is zo rijk en compleet dat de lezer niet anders kan dan steeds opnieuw en telkens vanuit een ander perspectief op zoek te gaan naar nieuwe feiten of onbekende dichtregels.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here