Nico Scheepmaker Beker voor Peter Ouwerkerk

Peter Ouwerkerk heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2015. Dat heeft juryvoorzitter Ad Melkert maandagavond 25 april 2016 bekendgemaakt in het Olympisch Stadion. De auteur is onderscheiden voor Etalagecoureur, het boek over Roy Schuiten (uitgeverij De Muur).

De Nico Scheepmaker Beker is voor de twaalfde keer uitgereikt. Een jury onder leiding van Ad Melkert heeft bepaald dat die aan Peter Ouwerkerk moest worden overhandigd. Zijn boek beschrijft het leven van wielrenner Roy Schuiten. Bij het grote publiek is hij geen bekende renner, maar deze prachtig geschreven biografie levert een fascinerend portret op, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend, zo oordeelt de jury.

In vloeiende stijl en met gevoel voor renner en mens ontrafelt Ouwerkerk dit leven. Door zijn gedegen onderzoek beschrijft hij dit op een wijze die uitstijgt boven vele andere wielerverhalen. Tevens geeft hij een fraai tijdsbeeld van het wielrennen in de jaren zeventig en tachtig. Deze Nico Scheepmaker Beker is volgens de jury tevens de bekroning van een decennia omspannend oeuvre voor Ouwerkerk als deskundig en betrokken wielerjournalist.

De jury bestond dit jaar uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist).

De andere genomineerde boeken van 2015 waren
•Jean van Bart Jungmann (De Muur)
•Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera)
•Captain van Jong Holland van Daniel Rewijk (Bornmeer)
•De slag om de skyboxen van Iwan van Duren en Tom Knipping (VI Boeken)

De verkiezing voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar wordt sinds 2005 georganiseerd. Initiatiefnemers zijn Mark Grijsbach (Sportboek.nl), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Jan Pieter Ellerbroek en Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis.nl). De publieksprijs Helden Sportboek van het Jaar en de week van het sportboek is in samenwerking met Stichting CPNB.

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 14,95)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here