Een miljoen schadevergoeding voor Helmut Kohl vanwege biografie

Het Landgericht Keulen heeft Helmut Kohl een schadevergoeding toegekend van 1 miljoen euro voor de publicatie van Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle, in 2014 verschenen bij Heyne-Verlag. De auteurs, Heribert Schwan en Tilman Jens, hebben volgens het Landgericht het zogeten Persönlichkeitsrecht van Kohl geschonden.

Helmut Kohl
Bron: Bundesarchiv, B 145 Bild-F074398-0021 / Engelbert Reineke / CC-BY-SA 3.0

Heribert Schwan is de voormalige ghostwriter van Kohl. Hij nam in 2000 en 2001 meer dan 600 uur aan interviews op met de voormalige bondskanselier. Bij de voorbereidingen van de publicatie van het vierde deel van de memoires kregen ze onenigheid.

Kohl spreekt in de vertrouwelijke gesprekken vrijuit over collega-politici. Zo beweert hij dat hij zijn protégé Angela Merkel meermaals tot de orde heeft moeten roepen tijdens staatsbanketten en dat ze niet wist hoe ze met mes en vork moest eten.

Schwan besloot de geluidsbanden na de breuk te gebruiken voor een ander doel: de publicatie van een biografie. Daarmee schendt hij de afspraken die voor de totstandkoming van de 135 geluidsbanden zijn gemaakt.

Random House, waarvan Heyne-Verlag deel uit maakt, heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in