Louis Hartlooper Prijs 2020 voor Suzanne Rethans en haar biografie van Sylvia Kristel

Zaterdag 26 september is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie uitgereikt aan Suzanne Rethans voor het boek Begeerd en verguisd: het leven van Sylvia Kristel. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is voor de zestiende keer uitgereikt aan een persoon die zich met een publicatie verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur.

De prijs is voor de zestiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

Volgens het juryrapport:

“Het boek Begeerd en verguisd is het intrigerende verhaal van misschien wel Nederlands grootste filmster: Sylvia Kristel. Kristel leidde een onstuimig leven waar haar ogenschijnlijke doel – rijk en beroemd worden – haar meer in de weg leek te zitten dan dat ze er daadwerkelijk gelukkig van werd. Hoe iemand met zo’n krankzinnig leven kon uitgroeien tot een prachtig, krachtig en volwaardig mens, wordt heel toegankelijk en boeiend beschreven in Rethans’ Begeerd en verguisd. Een rijk geschreven portret van een actrice die miljoenen binnensleepte en het geld ook net zo makkelijk weer uitgaf. Een verhaal over een vrouw die zo hunkerde naar avontuur en roem, dat ze soms leek te vergeten om gewoonweg gelukkig te zijn. En gezien haar levensloop is de titel van het boek ook volkomen juist gekozen: begeerd én verguisd. Ze werd in het ene land omarmd als icoon van de seksuele bevrijding, en in het andere land verketterd door de vrouwenbeweging.
In deze heftige ode aan de levenslust, vol met hoogte- en dieptepunten, zullen veel lezers zichzelf regelmatig kunnen herkennen. Ze zullen dankzij het boek, mede ondersteund door de foto’s, de hoofdpersoon ook blijvend herinneren als de grootste vrouwelijke wereldster die de Nederlandse film heeft voortgebracht.”

Naast een eervolle plek, middels een fotografische afbeelding in de eregalerij van het LHC, bestaat de prijs uit een bedrag van 1.000 euro, een penning met oorkonde en daarnaast een Zwarte Spiegel. Bovendien krijgt de winnaar de uitnodiging om het jaar daarop tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek (doelstelling van de prijs indachtig). Dit jaar heeft Erik Brouwer, winnaar van 2019, de lezing verzorgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in