Erven Goebbels eisen royalty’s

In 2010 verscheen bij Siedler Verlag een biografie van Joseph Goebbels door de Duitse historicus Joseph Longerich. De Nederlandse vertaling verscheen nog datzelfde jaar bij de Bezige Bij.

Rond de publicatie van de Engelse versie door Random House is een controverse ontstaan. De Erven Goebbels, vertegenwoordigd door Cordula Schacht, eisen royalty’s vanwege de talloze citaten uit de dagboeken van Goebbels. Kennelijk overtreffen die de toegestane omvang van het citaatrecht. Random House weigert de royalty’s op morele gronden te betalen. De verontwaardiging is groot over de claim van Schacht. Rainer Dresen verklaart namens de uitgeverij aan The Guardian: “I did not want to believe that anyone can claim royalties for Goebbels’ words.” Ook vecht de uitgeverij de rechtmatigheid van de claim aan. In de dagboeken van Goebbels komt een passage voor dat de rechten van eventuele publicatie in 1936 aan de Beierse regering zijn overgedragen.

Schacht, dochter van de prominente minister Hjalmar Schacht tijdens het naziregime, heeft namens de erven een compromis van Random House afgewezen om de royalty’s aan een Holocaust-fonds te schenken. Voor welke erfgenamen Schacht intussen optreedt, is onduidelijk. Joseph en Magda Goebbels brachten in de avond van 1 mei 1945 hun zes kinderen om het leven, waarna ze de hand aan zichzelf sloegen.

9 juli aanstaande wordt de uitspraak in de zaak verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here