BP-redacteur Wim Huijser verzamelde de mieterse wandelingen in het werk van J.J. Voskuil

Nergens wordt zoveel gewandeld als in het werk van J.J. Voskuil (1926–2008).

Vanaf de jaren vijftig maakte de schrijver met zijn vrouw Lousje jaarlijkse wandeltochten in voornamelijk Frankrijk, en het liefst in de Auvergne. Van iedere vakantie werd een uitvoerig dagboek bijgehouden dat later werd gebundeld onder de titels TerloopsBuiten schot en Gaandeweg.

Maar ook in de romans Bij nader inzien en Het Bureau laat Voskuil zijn alter ego Maarten Koning veelvuldig wandelen. Eind jaren vijftig beginnen de dagelijkse wandelingen naar en van zijn werk aan het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde. Tussen de middag maakt Maarten meestal een wandeling over de grachten of een ‘ommetje’ naar de Amstel. Er wordt ook geregeld ‘buiten’ gewandeld: op weg naar de ‘Boerenhuisclub’ door het Arnhemse Sonsbeekpark, na een vergadering van de Zeemuseumcommissie over de dijk van Enkhuizen naar Hoorn. In de weekends trekken Maarten en Nicolien er samen op uit. Voor Maarten is het vaak een vlucht naar buiten. Pas op afstand van het Bureau en andere mensen vindt hij geheel zichzelf en voelt hij zich bevrijd. Had je nog willen wandelen? – een bloemlezing met de mooiste wandelfragmenten uit Bij nader inzien en Het Bureau – is een feest der herkenning voor Voskuillezers van het eerste uur en voor anderen een ideale kennismaking met zijn werk.

‘Had je nog willen wandelen?’
‘Ja, ik wou wel wandelen, ja,’ zei hij, met zijn aandacht bij de afwas.
‘Heb je ook een plan?’
‘Ik had gedacht naar Zandvoort en dan door de Duin- en Kruidberg terug.’
‘En ik had gedacht door de Kennemerduinen en dan door de Duin- en Kruidberg.’
‘Ook goed.’

Wim Huijser, sinds 2017 redacteur van Biografieportaal, verzamelde de wandelingen. Wim is schrijver-publicist op het snijvlak van literatuur, geschiedenis en landschap. Hij schreef onder andere een biografie van C. Buddingh’, een monografie van Ton Schulten en tientallen boeken over wandelen. Onlangs publiceerde hij samen met Rien van den Heuvel De Mauritslinie – Strategisch steekspel langs de Waal en Veluwse verkenningen – Zoektocht naar de ziel van het landschap.

Bron: Uitgeverij Van Oorschot

Had je nog willen wandelen? Mieterse wandelingen met Maarten Koning
J.J. Voskuil
Samenstelling Wim Huijser
Uitgeverij Van Oorschot
ISBN paperback 9789028211148
ISBN ebook 9789028210806
Verschenen in maart 2021

Bestelinformatie

Koop bij Athenaeum Boekhandel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in