het digitale platform voor de biografie in Nederland

Registreer u met uw email-adres en kies een wachtwoord
Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Biografieportaal.nl

Baillie Gifford Prize voor Katherine Rundell, biografie John Donne

Katherine Rundell heeft de Britse Baillie Gifford prize voor non-fictie gewonnen met haar biografie Super-Infinite: The Transformations of John Donne.

De jury vond haar boek een ‘glorious celebration’ van Donne’s leven. Rundell, vooral bekend van haar jeugdboeken, zei dat ze tien jaar aan de biografie had gewerkt en dat aan het definitieve boek drie versies voorafgingen, niet verwonderlijk gezien de vele levens die Donne heeft geleid, als anglicaans priester, auteur van satirische gedichten en liefdespoëzie, advocaat, zeevaarder, parlementariër, vertaler en dean van St Paul’s Cathedral. Zijn gedichten worden tot op heden ook in het Nederlands vertaald.

De prijs van 50.000 GBP wordt elk jaar uitgereikt en gesponsord door de begin twintigste eeuw opgerichte vermogensbeheerder Baillie Gifford, terwijl de uitreikingsceremonie en het feestdiner worden bekostigd door de Blavatnik Family Foundation, van oorsprong Oekraïense miljardairs. Rundell kondigde aan haar prijs te verdelen over hulp voor vluchtelingen en actie tegen klimaatverandering.