Audrey Hepburn in het Airbornmuseum

Moederliefde. Ella en Audrey is een spraakmakende, kleine tentoonstelling over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de rol van haar moeder Ella van Heemstra tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reisde Audrey Hepburn naar Nederland, nadat ze haar jeugd op een Britse kostschool had doorgebracht. In Arnhem werd ze herenigd met haar moeder en twee halfbroers. Haar moeder stond er, na twee gestrande huwelijken, alleen voor met drie kinderen. Onderzoek t oont aan dat Ella van Heemstra vanaf dat moment de stuwende kracht was achter haar dochters carrière. Haar brede netwerk, onder andere stammend uit de tijd dat zij lid was van een fascistische partij, in combinatie met het danstalent van Audrey, opende vanaf 1940 in Arnhem de deuren naar Audrey’s internationale carrière.

Direct na de oorlog is de familie Van Heemstra publiek veroordeeld vanwege het fascistische verleden van Ella. Het Airborne Museum wil met dit verhaal laten zien dat voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog het dagelijkse leven gewoon doorging en dat de bevolking niet uit louter collaborateurs of verzetsmensen bestond. De tentoonstelling Moederliefde gaat over de kernwaarden van burgers die destijds onder druk stonden. De verhaallijn laat zien hoe een Nederlandse moeder probeerde een moreel kompas te vinden in een chaotische wereld, maar ook hoe zij zich liet leiden door soms opportunistische drijfveren, om zo haar dochter kansen te bieden die zijzelf nooit heeft gehad. De insteek van de tentoonstelling is niet het aantonen van goed of fout, maar – conform de theorie van historici als Chris van der Heijden en Ad van Liempt – het grijze gebied ontsluiten.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de zoons van Audrey Hepburn: Sean Hepburn Ferrer en Luca Dotti. Dotti en Ferrer hebben niet eerder vertoond beeld, waaronder bijzondere jeugdfoto’s en kindertekeningen van hun moeder en persoonlijke objecten van hun moeder en grootmoeder, in bruikleen gegeven. Het Airborne Museum is bijzonder trots deze beelden en objecten aan publiek te kunnen tonen en vereerd dit verhaal, dat veel leed heeft veroorzaakt in de familie Van Heemstra-Hepburn, te mogen vertellen.

Te zien tot 20 augustus in het Airbornmuseum ‘Hartenstein’.

Bron: Airbornmuseum ‘Hartenstein’

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here