Voor de toekomstige biograaf: archief Gabriel García Márquez online

Archief Marquez online
© Festival Internacional de Cine en Guadalajara (CC BY-SA 2.0)

Het Harry Ransom Center, de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Texas in Austin, heeft het archief van Gabriel García Márquez online gezet. De universiteit kocht in 2014 het archief aan, wat toentertijd op de nodige kritiek stuitte. Márquez was een groot criticaster van het Amerikaanse imperialisme. Jarenlang werd hem een inreisvisum in de Verenigde Staten ontzegd, zogezegd vanwege zijn banden met de Columbiaanse Communistische Partij. Pas onder het presidentschap van Bill Clinton, een fan, mocht hij het land weer in. Menigeen stuitte het tegen de borst dat juist in de VS zijn persoonlijke archief werd geborgd.

Dat archief is nu dus gedeeltelijk publiek toegankelijk gemaakt. Het bevat 27.500 items waaronder versies van zijn romans, zoals die van Honderd jaar eenzaamheid, foto’s, notitieblokken, scenario’s, en een collectie paspoorten. De correspondentie aan collega-schrijvers als Milan Kundera, Julio Cortázar en Günter Grass ontbreekt vooralsnog.

De catalogus is tweetalig toegankelijk (Engels en Spaans). In de komende jaren zal er van het archief meer digitaal ontsloten worden.

Klik hier om het archief te bezoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in