Het was niet eens zozeer hun gemeenschappelijke liefde voor The Beatles die Leonard Bernstein deed besluiten om Jonathan Cott een marathoninterview toe te staan, maar wie Glenn Gould aan de praat krijgt moet wel goed zijn in zijn vak. Cott publiceerde in 1974 Conversations with Glenn Gould, een verslag van zijn ellenlange telefoongesprekken met de meesterpianist, wat uitgegroeid is tot een document humaine, waarin Gould voor zijn doen buitengewoon openhartig is. Dus nodige Bernstein Cott op zijn landhuis in Fairfield, Connecticut uit. Het interview vond plaats in de nacht van 20 op 21 november 1989, met de nodige wodka en versnaperingen, en duurde twaalf uur. Rolling Stone publiceerde dat jaar een samenvatting, nu is er een integrale versie van het interview verschenen, achteraf gezien het laatste dat Bernstein gaf. Hij was op zijn oude dag niet meer zo happig op journaille dat steevast naar zijn favoriete componist informeerde, een vraag die hij haatte. Leonard Bernstein overleed op 14 oktober 1990 plotseling aan een hartaanval.
Bernstein is allesbehalve contactschuw ā vrienden moesten hem voor zijn audiĆ«ntie bij de paus waarschuwen il papa niet vol op de mond te kussen maar zich te beperken tot diens vissersring ā maar bij al dat flamboyante savoir vivre dreig je al snel in De Grote Leonard Bernsteinshow verzeild te raken. Dat is niet gebeurd. Het ijs brak toen Bernstein ontdekte dat Cott de partituren van Mahler vrijwel net zo goed kende als de maestro zelf. Bernstein draaide plaatjes ā de eerste symfonie van Sibelius, het vioolconcert op. 131 van Beethoven, en luisterde verstild met zijn kersverse vriend naar de muziek die hij zich sinds zijn jeugd had eigen gemaakt. In de tussentijd sprak hij zich uit over politiek, religie, populaire cultuur en familie. Het gesprek werd op een gegeven moment zo persoonlijk dat Cott zich in een therapeutische sessie met Bernstein waande.
Achteraf gezien heeft zelfs die opmerking iets beladends. Jonathan Cott, die vanaf zijn zeventiende aan serieuze depressies lijdt, raakte na de dood van zijn moeder in 1998 in een klinische depressie en onderging electroconvulsietherapie. De 36 behandelingen wisten vijftien jaar van zijn herinneringen uit, de periode 1985-2000 is voor Cott een groot vraagteken. Wellicht is Dinner with Lenny. The last long interview with Leonard Bernstein voor de auteur net zo verrassend als voor zijn lezers.
Dinner with Lenny. The last long interview with Leonard Bernstein
Jonathan Cott
Oxford University Press Inc
ISBN 9780199858446
Verschenen januari 2013