Je loog tegen mij. Harry Slinger. De biografie

Edwin Gitsels / Dit is je leven / april 2024

Biografie van Harry Slinger, zanger van de Amsterdamse popgroep Drukwerk die in 1982 doorbrak met de nummer 1-hit Je loog tegen mij. Een levensverhaal vol hoge ups, diepe downs, humor en drama.

In december 1981 was de Amsterdamse band Drukwerk in één klap wereldberoemd in Nederland dankzij de giga hit ‘Je loog tegen mij’. Wekenlang stonden Harry Slinger en zijn band op nummer 1, scoorden nog tien hits op rij, traden 120 keer per jaar op en openden hun eigen Café Drukwerk in hartje Amsterdam. En toen begon de ellende…
Op het hoogtepunt van het succes bleek Drukwerk diep in de schulden te zitten. Onbetaalde rekeningen, verdwenen omzet, het was één grote beerput. Harry ging op onderzoek uit, werd ernstig bedreigd en moest zelfs onderduiken. Wie zat er achter deze puinhoop? Wie loog tegen hem?

Voor het eerst doet Harry in deze openhartige biografie het hele verhaal uit de doeken. Ook vertelt hij over het kampsyndroom van zijn vader, hoe de vriendin van zijn toetsenman zijn vrouw werd, waarom hij zijn oudste dochter dertig jaar lang niet sprak en hoe hij heeft gevochten om zijn hoofd boven water te houden. Natuurlijk staat dit boek ook bol van de hilarische verhalen over zijn jeugd, zijn tijd als jongerenwerker, zijn veelzijdige solocarrière en de successen en recente comeback van Drukwerk.

Biograaf Edwin Gitsels speelde zelf jarenlang bij Drukwerk en maakte het verhaal deels van dichtbij mee. Hij sprak niet alleen Harry uitgebreid, maar ook zijn vrouw Marijke, zijn kinderen, (oud) bandleden en vele anderen. Met als resultaat een achtbaan van emoties, spanning, humor, woede, jaloezie, bedrog en avontuur.

Harry: ‘Ik wil aan mensen die mij adoreren laten zien dat ik af en toe ook een klootzak kan zijn. En aan mensen die mij een klootzak vinden dat ze niet altijd gelijk hadden. Dat een artiest ook gewoon een mens is die fouten maakt en gebreken heeft. En om van te houden is.’